Geld of toiletpapier?

Geldhoeveelheid

De Fed stopt grote hoeveelheden geld in de markt. De ECB laat zich ook niet onbetuigd. Betekent dit dus dat er een forse inflatie ontstaat? In eerste instantie niet, daar de toegevoegde hoeveelheid geld kleiner was dan het bedrag dat niet meer aan nieuwe leningen werd verstrekt en leningen werden afbetaald of teruggevorderd. De totale hoeveelheid geld nam dus eerst af. Er trad wel een verschuiving op. Er ging veel geld naar de financiële sector. In de overige sectoren was dus veel minder geld beschikbaar. Daar komt nu een einde aan.

Inflatie

Er stroomt nog steeds geld naar de finciële sector, maar de nieuwe leningen nemen niet meer af. Gevolg is dat er meer geld in omloop komt en daarmee inflatie. Aangezien er in de financiele wereld een overschot aan geld was is de inflatie daar als eerste opgetreden. Zie de speculatie op de beurzen mn in commodities. Zodra dat geld doorsijpelt naar de gewone economie zal ook daar inflatie optreden. Centrale banken zouden uitgeleend geld weer terug kunnen nemen, maar ze zijn doodsbang de economie te smoren en doen dat dus veel te laat net zoals het verhogen van de rente om het lenen in te dammen.. Zie bv de Engelse centrale bank die bij een inflatie van 5% de rente zelfs de rente ongewijzigd laat. De rekening ligt uiteindelijk bij u. De bedrijven op de AEX zouden een oorlogskas hebben van 210 miljard. Daar zit 180 miljard bij omdat ze het zg zo goed doen en dit dus bij de banken geleend kan worden. Dus slechts 30 miljard zit er echt in kas. Overigens was er al 30 miljard nodig om alleen ABN/Fortis te redden, dus zoveel is 30 miljard nu ook weer niet.

Stand van zaken

De banken zijn hard bezig hun balansen weer op orde te krijgen. Gezien de tijd die ze daarvoor krijgen is er blijkbaar een flink probleem. Als we uitgaan van Basel III zouden banken een dekking van 8% moeten hebben. In de praktijk pakt dat lager uit omdat er onderdelen zijn die maar 4% of 6% nodig hebben. Dat banken ca 9 jaar de tijd krijgen om dit te realiseren laat zien dat er een flinke achterstand is. Daarbij zitten overheden totaan hun nek in de schuld. Sommigen zelfs tot boven hun kruin. Het reddingspakket van de EU van 750 miljard, waarvan ca 500 miljard door de EU landen betekent ca €1500 pp. Denkt u dat dit een stevige basis is voor de toekomst? Nog een zuchtje wind en er gaat van alles omvallen.

Gevolgen

Merkwaardig dat Egyptenaren 30 jaar lang hun hang naar democratie hebben weten te beheersen. Ook merkwaardig dat deze beheersing aan de dag werd gelegd in Marokko, Algerije, Libië, Bahrein, Jemen, Jordanië, Djibouti, Koeweit. Laat u niets wijsmaken. Het zijn voedselrellen met een sausje. De inflatie heeft de kop opgestoken. Voor het Westen maakt een stijging van voedselprijzen meestal niet veel uit. Of men nu 5% of 8% van het inkomen aan voedsel uitgeeft, merken doet men dat nauwelijks. De situatie is geheel anders als er al 50% aan voedsel werd uitgegeven. Dan betekent die stijging dat er 80% aan voedsel moet worden uitgegeven. In dit kader past ook de gift van koning al-Khalifa van Bahrein van $2000 aan alle inwoners.

En wat nu?

De hele crisis is in de VS begonnen. Het zijn daar kampioen bellenblazers. Misschien was de basis van het idee om iedereen een eigen huis te gunnen wel ingegeven door sociaalvoelendheid. De concretisering heeft echter nare bijwerkingen. Duidelijk is echter dat grote staten grote fouten maken. Als een relatief klein land als Griekenland dat doet heeft het nauwelijks consequenties. Nu is Europa ook op weg om een grote staat te worden, dus ook in staat om grote fouten te maken. Over grote banken hoeven we het niet meer te hebben. De oplossing lijkt dus om fouten die ongetwijfeld weer gemaakt gaan worden zo min mogelijk effect te laten hebben. Kleiner maken dus en niet groter.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in algemeen, Uncategorized, VK-bloggers en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Geld of toiletpapier?

  1. Ik houd het voorlopig bij zilver aankopen.Dat zit in een stijgende lijn

  2. robertpostnl zegt:

    Goed stuk, waarom geef je op deze site geen gelegenheid tot sharing (zit als optie in wordpress)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s