Keuzevrijheid

Inperking
U denkt dat u alles kunt googelen. Ja, dat is zo. Maar wat krijgt u bovenaan ipv op blz 203. Dat zijn de keuzes die Google voor u gemaakt heeft. Nu ligt de schuld ook wel een beetje bij uzelf. Want u bezoekt alleen bepaalde sites en u staat Google toe die informatie met u te koppelen. Dat betekent dat u in de loop van de tijd in een steeds nauwer kringetje komt te verkeren, nl die van uw voorkeur, maar ook die van uw mening. Tegengeluiden zullen u steeds moeilijker bereiken. Het is een beetje als lid zijn van een politieke partij, of erger in de Kamer zitten. Dan bent u ook afgesloten van alle mogelijkheden die u niet meer tegenkomt. Niet alleen bevordert dit wederom verzuiling, maar ook groepsvorming waarvan u zich niet bewust bent.

Informatie
Iets dergelijks is er mogelijk aan de hand in de journalistiek. Zowel de radio als de tv als de kranten in Nederland zwijgen over onderwerpen als ESM en Target2. Als u zich nu afvraagt waar ik het over heb is dat precies waarover het gaat. In het nieuws in Nederland wordt wel de term “financiële markten” gebruikt, maar moeilijker moet het toch niet worden. Het wordt echter niet moeilijker, het wordt onbegrijpelijker omdat u de uitleg van de werking en de spelers wordt onthouden. Bij voetbal kent vrijwel iedereen de regels, maar bij de eerste de beste cricketwedstrijd wordt glazig gekeken omdat u noch de regels noch de puntentelling kent. Dat is met de financiële markten ook zo. Maar iedereen heeft wel een oordeel over de regeringsbegroting, de AOW-leeftijd, de pensioenfondsen zonder ook maar een glimp van de onderliggende mechanismen te begrijpen.

Oplossing
Is dat dan een reden om maar geen mening meer te hebben? Nee, maar wel een reden om uw mening eens aan een gefundeerde analyse te onderwerpen. In de eerste plaats hoeft u zich niet te verdiepen in de hele filosofie om een idee te hebben wat goed is en wat niet. Maar vragen naar wat u niet weet misstaat niemand. En als uw vraag wordt beantwoord met dat het zeer ingewikkeld is, laat u dan niet afschrikken want iemand die dat zegt mist meestal zelf het overzicht om het eenvoudig uit te leggen. Alle zg moeilijke achtergronden zijn er om dingen soepel te laten verlopen, u buiten te sluiten of om dingen te verbergen waaraan u nooit uw goedkeuring zou hechten.
U wordt ook niet verondersteld precies te weten hoe uw auto werkt, maar u kunt prima beoordelen of hij het goed doet.
Dus blijf vragen.
Een eerste begin om niet in een hokje geduwd te worden zou het benutten zijn van een andere zoekmachine dan Google, probeer
https://www.ixquick.com/
eens.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in algemeen, economie, VK-bloggers. Bookmark de permalink .

7 reacties op Keuzevrijheid

 1. Aad Verbaast zegt:

  Interessant, die zoekmachine kende ik nog niet.
  Dus natuurlijk meteen even geprobeerd.
  Eerste wat opvalt is dat links boven aan staat: “Ixquick toont nu ook Google resultaten” 😉

  Goed dan maar even verder kijken. Target2 in het zoekveld ingetikt.
  ixquick: 7550 zoekresultaten.
  Google: 1.230.000 zoekresultaten.

  Hoe ik die cijfers moet interpreteren/verklaren? Nog geen idee. Wel een opvallend verschil!

 2. blutch1 zegt:

  Misschien ligt het ook aan de gebruikte browser.
  Ik heb opera in het Frans ingesteld.
  Voor Target2 krijg ik ca 1500 resultaten en via de startpage by ixquick ca 319.000 resultaten.
  ( Startpage n’enregistre pas votre adresse IP !)

  • Aad Verbaast zegt:

   nu krijg ik 68.000 resultaten. Wat elke keer weer anders is overigens als ik opnieuw laat zoeken.
   Wel een leuk extraatje (tov google) is dat je kunt kiezen uit de resultaten van de afgelopen 24, week, maand, jaar. Kan erg handig zijn.

  • blutch1 zegt:

   Andere poging met maxthon browser en ixquick in het Nederlands, voor Target2 ca 8000 resultaten en via startpage ca 68000 resultaten.

 3. Ik zocht al naar wegen om van Google af te komen, om hun arrogante monopolisitsche houding de laatste tijd. Voor mijn werk is het nl. erg moeilijk om zonder google vooral met de slechte alternatieven maar dit is beter dan waar ik op gehoopt zou hebben. Google, anonimized search. Geweldige tip! Tx.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s