Al 3000 dode dolfijnen aangespoeld in Peru

Op de stranden in Peru zijn de afgelopen drie maanden al meer dan 3000 dode dolfijnen aangespoeld. De laatste dagen alleen al gaat het om 481 dieren. Inwoners van de kuststeden eisen dan ook een grondig onderzoek. Volgens experts zou de zoektocht naar olie wel eens de reden kunnen zijn.

Vissers uit Lambayeque in het noorden van Peru zouden drie maanden geleden als eerste de onverklaarbare, massale strandingen hebben gemeld. Sindsdien zijn er gemiddeld zo’n 30 dieren per dag aangespoeld. Volgens Carlos Yaipen van de Scientific Organization for Conservation of Aquatic Animals zijn de petroleumbedrijven verantwoordelijk.

Sinds kort is één bedrijf (BPZ Energy) een zoektocht begonnen naar het winnen van olie voor de Peruviaanse kust. Petroleumbedrijven gebruiken verschillende technieken zoals geluidsgolven en sonartechnologie om naar olie te zoeken. Op het eerste gezicht zijn die niet schadelijk voor dieren, maar ze kunnen later wel fatale gevolgen hebben. Niet alleen dolfijnen kunnen getroffen worden, maar ook zeehonden en walvissen.

In 2003 hebben onderzoekers van de Zoological Society of London onderzoek verricht naar de gevolgen van onderwatersonar. Zij ontdekten dat er microscopische bubbels zuurstof gevormd worden in de bloedsomloop van de dieren, die de Caissonziekte, of duikersziekte, tot gevolg kunnen hebben. De dieren kunnen ook hun oriëntatie verliezen door de sonar, en enkele dieren leden ook aan interne bloedingen.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in algemeen, Uncategorized, VK-bloggers en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

13 reacties op Al 3000 dode dolfijnen aangespoeld in Peru

 1. Selma zegt:

  Wat gruwelijk, dat wist ik niet.
  Wat is er tegen te doen?

  • blutch1 zegt:

   Geen sonar meer gebruiken op die grote schaal. Misschien een nauwere bundel gebruiken ? Evt minder krachtig.
   http://fr.wikipedia.org/wiki/Sonar

   Uit Wiki nederlands
   Krachtige sonars kunnen zeebewoners verwonden. In 2000 deed de US Navy een test op de Bahama’s waarbij ze een krachtige zender een geluidpuls met een frequentiebereik tussen 3000 en 7000 hertz lieten versturen. Het resultaat hiervan was dat 16 walvissen strandden waarvan er 7 dood waren. De Navy bekende schuld in een artikel dat op 1 januari 2002 gepubliceerd werd in de krant The Boston Globe. Bij aangespoelde dieren zijn in enkele gevallen bloeduitstortingen in het binnenoor vastgesteld.

   Minder krachtige sonars kunnen zeedieren daarentegen beschermen omdat ze voorkomen dat deze in aanvaring komen met schepen.

   • Selma zegt:

    Maar persoonlijk iets doen?
    Ik word zo moe van nieuws over wereldellende die veroorzaakt wordt door on(be)grijpbare clubjes mensen elders, alsof het om het natuurrampen gaat, die je maar te accepteren hebt.

 2. blutch1 zegt:

  Ik postte dit omdat hier waarschijnlijk wel een oorzaak gevonden is itt de eerdere berichten waarvan nog steeds niet duidelijk is hoe dat kwam.
  Maar ook hier is het mogelijk dat de forse verschuiving van het aards magnetisch veld ermee te maken heeft.

 3. svara zegt:

  dank je weer voor de informatie!!
  je legt het voor mij begrijpelijk uit

 4. Aad Verbaast zegt:

  Zou goed zijn als eens echt vastgesteld wordt waarom dit gebeurd. Weten we meteen wat ons te doen staat om dit te voorkomen.
  In Japan worden er jaarlijks op 1 plek 20.000 op beestachtige wijze geslacht. Moet ook verboden worden.
  http://nl.wikipedia.org/wiki/The_Cove_%28film%29

 5. Selma zegt:

  Kletersteeg wat ben jij toch een viezerik.

 6. Stefania zegt:

  In Sakhalin het verre oosten van Rusland zitten met uitsterven bedreigde walvissen. Tegelijkertijd wordt er druk naar gas en in mindere mate naar olie gezocht met behulp van sonar.

  Onder dwang van NGO’s heeft in ieder geval SEIC (een van de maatschappijen) daardoor een aantal maritieme biologen aangenomen die onderzoek doen en het sonarbeleid kunnen beinvloeden.

  Zover ik weet, in de 4 jaar dat ik er gewoond heb zijn de walvissen hierdoor niet nadelig beinvloed..

  Mijn conclusie is dat in dit geval internationale druk van NGO’s belangrijk is om het beleid te beinvloeden.

 7. Pingback: Geen verband tussen sterfte dolfijnen en pelikanen Peru | blutch1

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s