Griekenland uit de eurozone

De rampenscenario’s zijn weer niet van de lucht. Griekenland zou nog veel dieper in de ellende komen dan het nu al is. Echter, een faillissement van Griekenland zou nu wel kunnen, terwijl het 2 jaar geleden een ramp zou veroorzaken.
Hoe kan dat? Wat is er dan veranderd?
In die 2 jaar heeft Griekenland ca 150 miljard euro gehad. Dat is dus extra verlies. Maar banken, pensioenfondsen etc zouden er beter op voorbereid zijn.
Er is niets afbetaald, dus de schulden van Griekenland zijn groter en toch zou het minder ingrijpend zijn.
Het enige dat er in die tijd gebeurd is, is dat er met geld geschoven is. De ECB heeft grote paketten Griekse obligaties gekocht van banken, tientallen miljarden. Er zijn steunfondsen vergroot of in het leven geroepen, die gevuld worden door overheden. Het IMF heeft meer geld gekregen, wederom van overheden. Pensioenfondsen hebben inmiddels de premies verhoogd en gaan pensioenen korten.
U ziet het, de risico’s en de schulden zijn verschoven van private instellingen naar de overheden en dus de belastingbetalers. En die schulden zijn eerder groter dan kleiner in vergelijking met 2 jaar geleden.

Dan Griekenland.
De grote vissen, reders oa., hebben hun geld allang in het buitenland gestald. De overheid betaalt de apotheken niet of nauwelijks meer zodat de medicijnvertstrekking ingestort is. Kleine bedrijven gaan of zijn failliet. Er dienen staatsbedrijven verkocht te worden en dat op de bodem van de markt. Als die verkocht worden is het voor een prijs waarvan een investeerder verwacht dat hij er gemakkelijk een flinke winst op kan maken. De investeringen zijn dus wel door de Griekse overheid gedaan, maar de baten zullen bij anderen terecht komen. De terugbetalingen zullen vergelijkbaar zijn met die van Duitsland na WO1.
Wie, die bij zijn gezonde verstand is, verwacht dat Griekenland hier ooit uit kan komen als Duitsers dat niet eens konden?
Wat mij betreft is een faillissement de enige uitweg.
En als het de eerste keer in de euro zo verschrikkelijk misliep, waarom zou je het dan nog een keer proberen?
Dus uit de euro stappen is wat mij betreft de logische volgende stap. Dat is de enige manier om Griekenland concurrerend te maken. De spullen uit het buitenland worden zo duur dat ze nauwelijks meer gekocht worden terwijl de spullen uit Griekenland zo goedkoop worden dat ze geëxporteerd kunnen worden.
Daarbij zoeken allerlei bedrijven naar goedkopere plekken om te produceren. Nou, die zijn er dan in Griekenland.
En zelfs als ze het meeste op “de Griekse manier” blijven doen kunnen ze zichzelf redden.
TEM

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in algemeen, economie, Uncategorized, VK-bloggers en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op Griekenland uit de eurozone

 1. King Billy zegt:

  Leuk niet zozeer, eerder re-eel. Pijnlijk. Echter, zachte heelmeesters, maken stinkende wonden. Wellicht spreken goedkope vakanties beter aan omdat het hemd nu eenmaal nader is dan de rok. Ook voor degenen die terug willen naar ‘die goeie ouwe tijd’…..

  • blutch1 zegt:

   Politici zijn hardleers. Die denken dat ze de mentaliteit van een heel volk kunnen veranderen. Vergelijk het eens met TBS’ers. Hoeveel komen er daar “genezen” vandaan?
   “De goeie ouwe tijd” komt niet terug, maar een beetje helder vooruitkijken komt blijkbaar ook niet vanzelf.

 2. urremetutter zegt:

  Griekenland is natuurlijk door de euro in deze problemen gekomen.
  In de drachme tijd hadden ze nooit zoveel geld kunnen lenen, nu rekenden degenen die het geld leenden er op dat de EU wel zou bijspringen.
  De leningen zijn herverzekerd in de VS, daarom blaten Obama en Geithner zo hard.
  Griekenland uit de EU is natuurlijk het beging van het het einde van die EU, niet voor niets is Hollande meteen naar Berlijn gereisd, de eerste Franse president die dat doet, en hij spreekt ook nog duits.
  De EU is een geloof, en geloven zijn bestand tegen feiten.
  Waarom de Grieken uit de EU nu wel kan en twee jaar geleden niet, wel, omdat politici wel dom zijn maar gelukkig niet oliedom.
  Ze begrijpen dat hun kiezers hen gaan afrekenen op het dempen van een ondempbare put.
  Hoe dom het toegaat in de EU zag ik vele jaren geleden in Portugal, zonder het toen te weten, met EU geld aangelegde vreselijke autosnelwegen, zonder verkeer.
  Overigens gaat een land niet failliet, het betaalt alleen niet meer.
  De schulden van tsaristisch Rusland hebben het bolsjewistische Rusland tientallen jaren achtervolgd, inflatie biedt dan een oplossing.

  • blutch1 zegt:

   Je hebt volkomen gelijk wat betreft de euro als oorzaak. Die zelfde euro is ook de oorzaak dat het met Duitsland zo goed gaat. Als die nog een mark hadden gehad zou die veel meer waard zijn. Overigens geldt dat voor Nederland ook, maar op de een of andere manier weten wij het toch nog wat te verknoeien.

 3. .
  Wat die reders betreft, die zijn echt ultra rijk en vormen een land op zich.

  Als Griekenland in een drachme drama komt, dan kopen die rederijen de hele Griekse boel met gemak op.

  Die rederij families kunnen Griekenland weer op de kaart zetten; maar nu nog niet.

  Je hoort hier nooit wat over, maar laats -en nu ook toevallig- dacht ik er weer aan.
  .

  • blutch1 zegt:

   Het schijnt in de grondwet te staan dat die reders geen belasting hoeven te betalen.
   Als ze dat geld in Griekenland zouden steken wordt het een oligarchie. Nou ja, in elk geval een Grieks woord.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s