ESM

De tekst van het ESM staat onderaan in een link zodat u zich niet door allerlei kreten in de luren hoeft te laten leggen.
Stel dat dat ESM werkt en dat er geen haken en ogen aan zitten.
Stel dat landen hun begrotingen op orde krijgen.
Dan nog zijn de economieën niet gelijkwaardig en zullen er in landen handelstekorten blijven bestaan net zoals overschotten in andere landen. De fout van de euro blijft bestaan en dat is dat hij te goedkoop is voor de goed lopende economieën en te duur voor de slechter lopende. Alleen al hierdoor gaan de verschillen steeds groter worden. Daarbij hebben de nu slecht lopende economieën ook nog eens hun schulden gefinancierd tegen een veel hoger rentetarief dan de goedlopende. Dit betekent een blijvende achterstand tot deze schulden zijn afgelost. Als er in die tussentijd eurobonds zouden worden uitgegeven komt er ooit een eind aan deze achterstand. Zoniet, dan blijft het tot in lengte van dagen zo en wordt weer steeds groter. Tesamen met de handelstekorten zal dit binnen de kortste keren weer uit de hand lopen.
Het ESM is dus geen oplossing, maar bergt wel grote risico’s in zich.
Mijns inziens zijn er maar twee uitwegen. De ene is loslaten van de euro en elk land weer zijn eigen valuta, de tweede is een totale transferunie waarbij dan uiteindelijk Europa 1 land wordt.
Op dat laatste schijnen politici aan te sturen.

ESM tekst

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in algemeen, economie, Uncategorized, VK-bloggers en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

14 reacties op ESM

 1. King Billy zegt:

  ‘de tweede is een totale transferunie waarbij dan uiteindelijk Europa 1 land wordt.’
  Europa? De euro-zone. Zie het titelblad van het ESM verdrag, waar de contractpartners staan vermeld.
  Re Transferunie: Komt Target2 goed van pas.

 2. In Nederland heb je de rijken en de armen.
  Dat verschil willen we zoals ik het begrijp koesteren.
  Een minimum aan sociale voorzieningen (waarvoor het animo het enthousiasme van Mies Bouman nooit heeft overtroffen) geeft alles een sociaal gezicht.
  Mijn naiëve gedachte is vervolgens: Zou het in Europa niet hetzelfde wezen. Of hebben we dan buiten de bank gerekend ?

  • blutch1 zegt:

   We worden al geregeerd door banken dus wat dat betreft kan het niet erger worden. Maar in Nederland worden de burgers nog verder uitgeknepen dan in onze buurlanden, dus slechter zullen we er niet op worden.

 3. cynicus zegt:

  Tja, terwijl elk verstandig mens doorheeft dat de EU en de euro grote vergissingen zijn proberen politici, helaas aan beide zijden van de oceaan, de crisis te gebruiken om de soevereiniteit van de Europese landen op te heffen, en sociale voorzieningen daarbij.
  Het laatste daarbij is een EU stakingswet.
  Wat hen daarbij beweegt, aan de andere kant is dat duidelijk, machtsstreven, aan onze kant, domheid, carrièrezucht ?
  Niet dat de kiezers veel snuggerder zijn, vrijwel niemand lijkt te begrijpen waar de Eurobonds toe leiden, wij mogen betalen voor de schulden van andere landen.
  Alleen oorlog kan het dan nog terugdraaien, lijkt me.

  • blutch1 zegt:

   Ik ben het niet eens dat de EU een grote vergissing is. Ondanks de miskleunen die uitgebreid in het nieuws kwamen, heeft de EU ook veel maatregelen genomen die wel goed zijn. Maar in Nederland geeft de politiek nogal gemakkelijk de schuld aan Brussel bij wat minder goed ogende maatregelen, terwijl het vaak de Nederlandse interpretatie is die het een negatief beeld geeft. Daarbij probeert Nederland keer op keer maatregelen te saboteren of niet in te voeren die op bescherming van de burger zijn gericht. Lees bv eens de hele controverse over fijnstof.
   De euro blijft een fout, hoe eerder dat erkend wordt hoe beter.
   Wat betreft die eurobonds lijkt het in eerste instantie of wij meebetalen voor de schulden van andere landen, maar niemand praat over het onterechte voordeel dat Nederland heeft van de euro doordat de koers te laag is. Dat komt ook door de schuldenlanden.

 4. King Billy zegt:

  Weegt de lagere eurokoers op tegen het nadeel dat inmport duurder wordt en ongeveer 30% van de import export is? En vervolgens het BNP daalt?

  • blutch1 zegt:

   Dat zou je uit moeten rekenen. Het gaat dan natuurlijk alleen over im- en export buiten de eurozone. Op korte termijn is een lagere koers altijd voordelig, waarom zouden landen vroeger dan hun munt gedevalueerd hebben. Op langere termijn geeft een lagere koers een zwakkere economie weer. Maar dat is nu juist het punt, de economie van de zwakke landen is zwakker, van de landen met een betere economie niet.
   Het BNP is een waardeloos getal en geeft meestal alleen inflatie weer en geen stand van de economie.

 5. King Billy zegt:

  Dan hebben we: devaluatie, inflatie, bezuinigingen, (lichte) recessie plus een Transferunie plus een staatsschuld die niet af te lossen is.

  • blutch1 zegt:

   Dat is alleen zo als de euro blijft. Overigens is die recessie meer afhankelijk van wat er buiten Europa gebeurt dan er binnen.

   • King Billy zegt:

    Recesise: niet voor Nederland. 70 % van de Nederlandse export is binnen de EU, waarvan 40% in de kwakkelende eurozone.
    27% ook nog eens ‘smaak’producten.
    Bekend feit. Nederlandse economie extra kwetsbaar, RTM, SPL, logistiek, wereldwijd dalende gasprijzen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s