ESM2

De discussie over de banklicentie van het ESM is volgens mij flauwekul.

ARTIKEL 32 ESM
9. Het ESM is vrijgesteld van elke verplichting om te worden erkend of een vergunning te verkrijgen als kredietinstelling, verlener van beleggingsdiensten of enigerlei andere uit hoofde van de wetgeving van een ESM-lid erkende, vergunninghoudende of gereguleerde entiteit.

Wat denkt iedereen dat dit betekent? Dat het ESM helemaal geen banklicentie nodig heeft volgens mij.
En voor wie nog twijfelt:

ARTIKEL 21
Transacties voor het aangaan van leningen
1. Het ESM wordt gemachtigd op de kapitaalmarkten bij banken, financiële instellingen of andere personen of instellingen leningen aan te gaan voor het verwezenlijken van zijn doel.

En voor degenen die denken dat ik het uit mijn duim zuig het hele ESM verdrag:
ESM

En ik ben niet de enige die er zo over denkt:
Wienerzeitung

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in algemeen, economie, Uncategorized, VK-bloggers en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

21 reacties op ESM2

 1. Ik heb een soort van déjà vu gevoel nu…

 2. Aad Verbaast zegt:

  Heeft mij ook verbaasd deze discussie. Maar ja, zoals met veel van dit soort verdragen: die worden niet gelezen, verdwijnen in de kast, en als ze al gelezen worden dan voelt niemand zich echt gebonden aan dit soort papier. Behalve natuurlijk de artikelen over immuniteit en belastingvrij inkomen. Die worden ingelijst door de werknemers.

 3. King Billy zegt:

  Waarmee het oorspronkelijke verdrag,dat hierin niet voorzag, verkracht is. En tot een reciproque verdrag tussen politici en de financiele markten is verworden dat legitiem toegang verschaft om monetair beleid en geldpolitiek naar willekeur te manipuleren. ‘Bankentoezicht’ ook in handen van de ECB is de slagroom op de taart. ESM kan dan tevens ingezet worden als ‘bankenunie’.

  Een stofzuiger, die uiteindelijk, als laatste zichzelf opzuigt, voordat de stoppen wegens kortsluiting doorslaan.
  De cartoon zie ik voor me.

  • blutch1 zegt:

   Welk ESM verdrag is er nu eigenlijk geratificeerd? Of gaat het weer net als met het verdrag van Lissabon, eerst mag je stemmen, maar als er dan een regeltje veranderd wordt is het blijkbaar niet meer nodig om nog te stemmen.

 4. King Billy zegt:

  http://en.wikipedia.org/wiki/European_Stability_Mechanism
  Not in force, zonder Karlsruhe gaat het niet
  De interpretatie nog steeds onderwerp van politiek/juridische discussies. Duitse politiek wil duidelijkheid over wat wél en nièt is toegestaan. Na de meerderheid van stemmen in het Duitse Parlement is het verdrag opgerekt. Een nieuwe stemming behoort tot de mogelijkheden. As simple as that.

 5. King Billy zegt:

  DE ESM verwarring.
  Art. 32.9 staat niet dat het ESM een banklicentie heeft, maar ook niet dat het ESM er geen heeft. Speelruimte die nog niet ingevuld is.
  Laat staan of ESM het nodig heeft, omdat de ECB ook obligaties heeft opgekocht en weer kan opkopen.
  “Doch alle Fragen lassen sich auch komprimieren: Denn gleichgültig, was der ESM-Vertrag hergibt, werden die Rettungspolitiker gewiss jeden Interpretationsspielraum nutzen, der ihnen zur Verfügung steht, oder einen neuen Vertrag aufsetzen, wenn es nötig werden sollte. Denn wer sich de facto auf die Fahnen geschrieben hat, den Euro um jeden Preis zu retten, entlarvt sich, wenn er die deutsche Haftung auf 190 Milliarden Euro festschreibt.“

  Ofwel: Politici of de ECB die tot elke prijs de euro willen redden, kletsen een stuk in de ruimte indien de Duitse borgstelling volgens hetzelfde verdrag tot 190 miljard wordt begrensd. Zelfde redenering geldt voor Nederland. Het ESM verdrag is gewoonweg ontoereikend om de Euro te redden.

  Lekker zooitje.

  http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/interpretation-des-vertrags-die-esm-verwirrung-11843092.html

  • blutch1 zegt:

   Het ESM kan zijn eigen fondsen ophogen in een noodgeval. De borgstelling is in dat geval niet begrensd. Maar het blijft krankzinnig de euro te redden en de mensen eraan onderdoor te laten gaan.
   In dat artikel staat dat het ESM zo’n licentie helemaal niet nodig heeft om als zodanig te functioneren.

 6. Aad Verbaast zegt:

  Oeps zag ik net hierboven dat King Billy die er ook al had neergezet.. 🙂

 7. King Billy zegt:

  Voor vele Duisers nog niet ‘flauwekul’. Het Hof in Freiburg heeft bepaald dat Karlsruhe de volgende overwegingen bij een oordeel over het ESM verdrag mede moet overwegen.
  CSU afgevaardigde Peter Gauweiler, niet de geringste in de Bundestag, heeft samen met Prof. Homburg eerdere gedeponeerde bezwaren tegen het ESM verder uitgebreid. En zowaar eisen geformuleerd waar Karlsruhe zich over moet buigen.
  – Indien Karlsruhe Gauck niet verbiedt het ESM westontwerp te ondertekenen , moet om volkenrechtelijke overwegingingen een ‘rij van voorbehouden‘ worden toegevoegd, waaronder:
  – Begrenzing van hogere bijdragen indien andere lidstaten hun verplichtingen niet nakomen. (art. 9 & 25)
  – Het ‘garantie mechanisme’ door de ECB voor Target2 saldo’s moet be-eindigd worden. M.a.w., boter bij de vis.
  – Artikel 21 moet eruit. (onbegrensd staatsobligaties opkopen)
  – Geheimhoudingsplicht en vrijwaring voor vervolging van Duitse gouverneur moet vervallen.
  – Aandeel Duitsland dat volgens artikel 8.5 kan oplopen tot het volledige stamkapitaal (700 miljard) in noodgevallen, moet beperkt worden tot de oorspronkelijke 190 miljard.

  Verder, ‘Als het ESM onbeperkt krediet bij de ECB mag opnemen om staatsobligaties op te kopen, kan het Fiscale Pact in de prullenbak worden gesmeten”.

  http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/esm-gauweiler-erweitert-klage-gegen-den-rettungsfonds-11842868.html

 8. King Billy zegt:

  Er van uitgaande dat het ESM deze mogelijkheid biedt -overigens nog steeds punt van discussie- is Gauweilers’ actie, in samenhang met andere clausules in het verdrag, wel begrijpelijk.

  • blutch1 zegt:

   Ik vind het direct afwikkelen van Target-2 een prima punt.
   Wat mij betreft, ik zie steeds meer mensen tot mijn mening overhellen cq publiceren, is die banklicentie een overbodig iets omdat het verdrag dezelfde mogelijkheden biedt.
   Daarbij is inderdaad alleen de start begrensd en niet het naderhand ophogen.
   Het is duidelijk, degene die als laatste uitstapt zit met de brokken.

   • King Billy zegt:

    Geheimhouding en vrijwaring van de Duitse Gouverneur opheffen is ook redelijk. Weidmann kan aangeklaagd worden, is daadwerkelijk gebeurd, Wellink moet opdraven voor de Parlementaire Enquete Commissie. Dit precedent mag geschapen worden.
    Met een banklicentie in handen van Ministers van Financien en indirect de ECB in samenhang met geheimhouding en ophogen van bedragen, onttrekt zich dit aan helemaal aan parlementaire controle. Ook aan het nog op te zetten ‘Bankentoezicht’ voor privatebanken. Zonder banklicentie al vrijheden voldoende om participerende staten van de ondergang te redden.
    Zegge-zu.
    Trouwens welke banklicentie?
    http://de.wikipedia.org/wiki/Banklizenz

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s