Crises

Er zijn twee crises, de ene is de financiële crisis, de andere de eurocrisis. Ze lopen wat door elkaar, maar je kunt de problemen in Griekenland zien als vrijwel 100% eurocrisis en de problemen in Groot-Brittannië als vrijwel 100% financiële crisis.
Als de economie aantrekt en het tijd kopen van politici is geslaagd (hetgeen ik niet geloof) dan kan de financiële crisis naar de achtergrond verdwijnen, maar de eurocrisis niet.
De Financiële crisis hangt samen met de schulden, de derivaten en virtuele economie. De eurocrisis is er een van een gebrek aan evenwicht tussen de landen in de eurozone.
De oplossing voor elk is dus heel verschillend.

Zie ook: ESM
kredietcrisis

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in algemeen, economie, Uncategorized, VK-bloggers en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

9 reacties op Crises

 1. Aad Verbaast zegt:

  Je kan die 2 crises gerust in een holding stoppen: de politieke crisis.
  Meer kan ik er niet van maken.

 2. king billy zegt:

  De vertrouwenscrisis. Hoe wil je in godsnaam verschillende culturen, met verschillende ethische normen en waarden kriskras door een relatief klein Europa onder één muntsoort laten functioneren en nog sterker aan elkaar binden?
  De diepere oorzaak van de eurocrisis, de volledig uit de hand gelopen staatsschulden en Aad’s Verbaast ‘politieke crisis’ zijn de grote verschillen in de mentaal-culturele opvattingen binnen de eurozone.
  Beter dat Brussel dáár eens over gaat nadenken en dáárover een BMED, Brede Maatschappelijke Europese Discussie lanceert. Alle maatregelen zoals het Fiscale Pact, vergemeenschappelijking van schulden, gelijktrekken van sociale verworvenheden, etc, zijn gedoemd om te mislukken. De paradox is dat ‘Ontgrenzing’ niet verbindt, maar splijt.

  • blutch1 zegt:

   Verschillende culturen op zich zou geen probleem hoeven zijn. De daaruit volgende opvatting over efficiëntie wel. Bij een verschil in produktiviteit gaat de zaak binnen 1 muntunie uiteen lopen. Dat kan een kind zien. Maar politici niet, daarom zijn die ook in crisis. En dat daaruit een vertrouwenscrisis volgt kun je ook op twee vingers natellen.
   Maar dat er onderscheid gemaakt moet worden tussen de crisis in de eurozone, hoe je die ook wilt noemen, en de internationale financiële crisis blijft voor mij een voorwaarde om oplossingen te kunnen bieden.

 3. king billy zegt:

  Mee eens.
  Eurozone: blijft het mentaliteitsverschil, dat niet alleen tot uitdrukking komt in de meting van efficientie. Extreem voorbeeld, normen en waarden: in ontwikkelingslanden waar het IMF ook actief is, hangen de dollarbiljetten aan de waslijn te drogen omdat de eigen munteenheid niets meer waard is.
  In een land, een gemeenschap, moeten mensen zo vertrouwd met elkaar zijn, dat ze elkaar kunnen vertrouwen. Geld in zo’n gemeenschap moet in dat dezelfde vertrouwen kunnen circuleren. Anders verliest het haar waarde. Dat stijgt uit boven politici die in een normen en waarde syteem opereren dat wezenlijk verschilt van andere gemeenschappen. Cultuurverschillen.

 4. Arjan Fernhout zegt:

  Bepaald geen krantenlezer meer, vandaag toch maar weer eens een NRC gekocht. Onder Economie staat het dit keer goed: “Het begon allemaal met de banken. Vijf jaar later is de crisis binnen de financiële wereld uitgemond in een Europese schuldencrisis en een wereldwijde recessie. Ondertussen blijven de banken de achilleshiel.”

  Wie wil weten wat “culturele verschillen” zijn, moet maar eens een paar jaar in de VS werken en landen als Japan, China, Israël etc. voor langere tijd bezoeken. Of boeken lezen van Johan Huizinga zoals “Herfsttij der Middeleeuwen,” van Michel Foucault zoals “De woorden en de dingen” e.a. boeken, van George Steiner, van Milan Kundera die Europa als de cultuur van de roman beschouwt, van Umberto Eco, van J.Sperna Weiland in “De mens in de filosofie van de 20e eeuw,” waarbij deze aangaf niet geïnteresseerd te zijn in angelsaksisch denkgoed, e.v.a. boeken. Dan komt men misschien achter wat de Europese cultuur is.

  Wie toch alleen wil blijven hangen in economistische termen – google eens het woord economisme – weet waarom men in Nederland niet zoveel ziet in b.v. structuurfondsen die de regio’s moeten versterken – daar ligt dus wel het accent op (economische) eigenheid en cultuur – maar liever als overslaghaven wil dienen voor fatale ideeën en ideologieën vanuit Amerika, omdat daar nu eenmaal de macht ligt. Colijn had voor WOII op die basis dezelfde ideeën over Duitsland. Hoezo onafhankelijke koers? En dat een brede discussie over Europa al decennia bestaat, maar dat politici en kranten dit nauwelijks vermelden omdat het electoraal of financieel geen winst oplevert, is wel duidelijk. Constitutionele ideeën over Europa waren niet in trek. Via een verrot financieel systeem lijden Amerikaanse huiseigenaren op dezelfde wijze als mensen in de PIGGS-landen.
  De euro heeft daar nauwelijks iets mee te maken. Een beetje manager ontwerpt plan B op het moment dat plan A goed verloopt. Niet op het moment als iets niet goed verloopt, want dan is het te laat. Dan maak je brokken. De democratie hadden we grotendeels al weggegeven aan bankiers.

  • blutch1 zegt:

   De bankencrisis, financiële crisis of hoe je die crisis ook wilt noemen heeft wel degelijk de onevenwichtigheden binnen de eurozone aan het licht gebracht. Als de financiële crisis er niet geweest zou was de crisis in de eurozone misschien later aan het licht gekomen zijn, maar hij zou er gekomen zijn. Het maakt mij niet uit of je het op één hoop wilt gooien, maar stel jezelf eens de vraag of Griekenland in dezelfde situatie zou zijn als ze de euro niet zouden hebben gehad.
   De situatie nu is het resultaat van beide crises. De situatie zonder euro zou alleen door de financiële crisis veroorzaakt zijn. En het verschil tussen die twee is dan de schuld van de euro.

 5. Arjan Fernhout zegt:

  De financiële crisis en de zgn. euro-crisis zijn isomorf voor zover het systeemfouten betreft, voortkomend uit de contra-ideologie die neoliberalisme heet. Alan Greenspan geloofde in “There are never ends to real estate booms” de filosofie van bankiers tussen 2000 en 2008, verdisconteerd in wiskundige modellen gebaseerd op defaultprobabilities van de huizenmarkt die dus niet KONDEN optreden. Dat gebeurde wel en dat triggerde dus de financiële crisis. In het stabiliteitspact (SGP) dat in 1997 werd goedgekeurd met het oog op de de invoering van de euro, werd de fiscale architectuur geconstrueerd door de kernlanden en niet door de landen in de periferie. In politieke termen was dat dus de prijs die de kernlanden met een lage inflatie neerlegden aan de landen in de periferie voor deelname aan de euro. Die fiscale architectuur werd louter opgezet om overheidstekorten te bestrijden en desnoods te beboeten, maar er werden geen eisen gesteld aan de fiscale politiek om de lokale vraag onder controle te houden. Geen woord over b.v. contracyclische kapitaalbuffers die oververhitting van de economie moesten voorkomen. Natuurlijk werd er weer uitgegaan van de zelfregelende markt die dit alles snel zou moeten corrigeren. Net zoals bij subprime-hypotheken ontstond er echter bij de leningen aan landen een relatie zoals tussen drugdealers en junkies. Een beetje kort door de bocht uitgelegd door mij, maar zeer overzichtelijk neergepend door Simon Wren-Lewis, economics professor at Oxford University in “The Euro: an alternative moral tale”

  http://mainlymacro.blogspot.co.uk/2012/06/euro-alternative-moral-tale.html

  • blutch1 zegt:

   Bedankt voor jouw verhaal en de link. Hij legt het duidelijk uit.
   Het bewijst tevens dat Einstein wederom gelijk had toen hij zei:”We can’t solve problems by using the same kind of thinking we used when we created them.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s