Oplossing eurocrisis voorhanden?

Dat er problemen zijn is wel duidelijk. Een eventuele oplossing dient eerst de oorzaken voor de problemen te analyseren om daarna pas de oorzaken aan te pakken. Gelukkig zijn er nog mensen die er op die manier over denken.
Het plaatje laat diverse oplossingen zien met een waardering voor de effecten.
De links hieronder zoomen in op de eerste twee oplossingen.

europa-gered-met-the-matheo-solution

the matheo solution

Geuro proposal Thomas Mayer

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in algemeen, economie, politiek, Uncategorized, VK-bloggers en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

17 reacties op Oplossing eurocrisis voorhanden?

 1. Aad Verbaast zegt:

  Plaatje is moeilijk te doorgronden voor me. \
  De Matheo solution wat makkelijker. Had ik nog nooit van gehoord trouwens.
  Wel een munt, maar per land de mogelijkheid in waarde te veranderen ten opzichte van de andere euro’s. Hoe dit in de praktijk moet worden uitgevoerd is me een raadsel, en wie bepaalt dan de nieuwe onderlinge koers?

  De Geuro: weer een nieuwe (technische) variant om aan fondswerving te doen. Maar is daarmee het probleem opgelost?

 2. rikusr zegt:

  Ik denk dat het nog even blijft. Er worden flinke winsten behaald

  • blutch1 zegt:

   Het blijft goed voor grote bedrijven en banken, maar verder voor niemand. Het niet meer hoeven wisselen bij de grens is het enige nadeel van de particulier. Maar als je ziet wat er in Griekenland en Spanje gebeurt, dan schaam je je eigenlijk toch voor die euro.

 3. rikusr zegt:

  En er is geen parlementariër die zijn Brusselse luxe wil opgeven

 4. king billy zegt:

  Target2 Hans Werner Sinn van het IFO Institut kwam met min of meer identieke voorstellen voor Griekenland. Tijdelijke Grexit. Hervormen met Drachme, schept rust in de tent, daarna weer toetreden.
  Is China representatief met hun munt? Of India? Ook grote verschillen per regio.
  De parallellen die werden gezocht met andere landen kan volgens mij een ? achter worden gezet. Niet voldoende representatief voor Europa.

  • blutch1 zegt:

   Dat daarna weer toetreden zou ik maar weglaten. Op termijn gaat dan weer hetzelfde probleem optreden.
   Er zijn overal grote verschillen per regio, in China, in India en ook in de VS. Maar omdat het fiscaal regime en de wet voor de regio’s gelijk is bestaat er een interne transfer.

 5. Aad Verbaast zegt:

  @Blutch1: misschien heb ik het verkeerd begrepen, maar zoals ik het lees houdt het in dat de euro ook in dat land blijft bestaan maar dat er een soort van virtuele munt wordt ingevoerd “waarin alle overeenkomsten worden uitgedrukt. Dus alle contracten, lonen, prijzen etc. bevatten de locale munteenheid. Deze munteenheid heeft een vastgestelde waarde in Euro’s, waardoor er gewoon in Euro’s betaald kan worden. De euro blijft dus gewoon de enige munt in heel Europa, er blijft één markt, één betaalmiddel.”

  Niet de Grexit dus waar King Billy naar refereert (een tijdelijke omzetting naar de eigen munt).

  Lijkt me niet echt een oplossing dus. Blijft er immers maar één knop over om aan te draaien. In plaats van de vele knoppen die er zijn als je hervormingen doorvoert.

  • blutch1 zegt:

   Hervormingen doorvoeren is een uitzichtloze zaak. De waarde van een economie en daarmee het prijspijl is afhankelijk van de productiviteit. Daardoor gaan die economieën ook uiteen lopen. Ook al heb je die hervormingen doorgevoerd en een gelijkwaardigheid bereikt dan gaat vanaf dat punt de zaak toch weer uiteen lopen. Als je daar dan steeds aan moet sleutelen zul je bv in het achterlopende land de salarissen moeten verlagen, zie jij dat politici al doen, of in het andere land de salarissen moeten verhogen. En zie jij een land zijn voordelige positie opgeven? Kijk naar de aanpassingen die nu in Griekenland plaatsvinden. Goh, wat gaat dat gemakkelijk. Landen als Duitsland en Nederland zouden ook de salarissen kunnen verhogen. Zie jij dat gebeuren?
   Dan blijft het veel eenvoudiger een munt te devalueren of revalueren.
   Zie ook nog eens “de dag dat de euro valt”. Daar heb ik het al uitgelegd.

 6. king billy zegt:

  Geen oplossing om de schulden uit de wereld te helpen, maar een systeem om verder onheil in de toekomst te bezweren? Liet dit ook bij Aad Verbaast achter:
  ‘Jan & Alleman’ zijn naarstig op zoek naar de hefboom om de onevenwichtigheid tussen de economie van de eurolanden in één heilige munt te proppen met als gevolg chaos, (bank)schulden en junkpapier op de balansen, mede dankzij gebrek aan begrotingsdiscipline.

  Waarom Target2 niet inzetten? Het is een toch verrekeningssysteem, nietwaar? Per land een (+/-) factor inzetten op elke transactie. En daarnaast wel degelijk op uniform Euro papiergeld duidelijk de herkomst (NL, DLD, GR, FI, FR, etc) drukken. Heeft nog een voordeel, de liquiditeit per land kan aangestuurd worden! Met zware straffen op zwendel, oplichting, enz.
  Brussel moet niet zeuren, want die moet toch al rekening houden, met Kronen, Zloty’s, Dinars, Engelse Ponden.
  Kost een paar jaren om te regelen, maar verschilt dat zoveel van de benodigde tijdsspanne om een bankenunie en bankentoezicht goed te regelen? Of introduceer beiden parallel.
  Heeft nog een voordeel: de onderlinge discussie tussen EU burgers wordt veel levendiger, als je op Mallorca als Engelsman op een Spaans terrasje met Finse eurobiljetten wilt afrekenen. Had-ie ook eerst Spaanse euroflappen uit de automaat kunnen trekken, die de bank achteraf verrekent met de Spaanse factor en terugvindt op zijn bankafschrift.
  Vroeger gebeurde dat toch ook?
  Ook verrekeningen via Basel in en uit de eurozone kunnen in dit systeem ingepast worden.

 7. Aad Verbaast zegt:

  @Blutch1: == Als je daar dan steeds aan moet sleutelen zul je bv in het achterlopende land de salarissen moeten verlagen == Gebeurt toch ook? En nog veel meer.

  Voorbeeld: bij de virtuele lokale munt krijg je dus wel uitbetaald in euro’s. Maar je arbeidskontrakt is vastgelegd in de lokale virtuele munt. Krijg je vandaag bijvoorbeeld 1000 euro in je loonzakje.
  Dan bepaalt er iemand (de GNB??) dat de virtuele munt ineens 50% devalueert. Volgende keer krijg je dan 500 euro in je loonzakje. En dan protesteert niemand? Gaat wel werken?

  • blutch1 zegt:

   Nee, je krijgt dus de lokale munt in je loonzakje. De euro wordt virtueel, niet de lokale munt.

   • Aad Verbaast zegt:

    Zo had ik het niet begrepen. Maar als dat zo is, dan is het niets nieuws. Dan is het gewoon terug naar de lokale munt dus. Onzin om daar een speciale naam aan te verbinden.
    Kortom: verwarring alom.

    • blutch1 zegt:

     Sorry, ik zeg het verkeerd. Je krijgt de tegenwaarde van de lokale munt in je loonzakje. Dus wel minder euro’s, maar omdat de prijzen ook in de lokale tegenwaarde staan is die euro meer waard. Dus de euro heeft een virtuele waarde, nl in elk land een andere.

 8. Aad Verbaast zegt:

  @Blutch1: lees net het volgende stuk van Marianne Thieme in Joop.nl.
  Bijval voor het voorstel van de parallelle munt voorstel van Thomas Mayer!
  http://www.joop.nl/opinies/detail/artikel/15927_zwakke_lidstaten_moeten_tijden_de_eu_kunnen_verlaten/
  == De Partij voor de Dieren pleit als één van de weinige partijen voor een studie naar de invoering van parallelle munten ==

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s