Tegendeel

Met verbazing neem ik waar dat allerlei inspanningen van de mens leiden tot het tegendeel van wat er mee beoogd werd. Zijn die inspanningen dan verloren moeite, of erger nog, zijn het tegenwerkende krachten? Voor degenen die het boek van Hayek, The road to Serfdom , hebben gelezen zal dit geen nieuws zijn.

1)De EU werd opgericht met als eerste doel oorlog in Europa te voorkomen. We zijn nu zover dat Duitsers Grieken haten en Grieken Duitsers. Er wordt neergekeken op Italianen, Spanjaarden, Bulgaren en Roemenen. De verwijdering lijkt groter dan de toenadering.

2)De euro werd ingevoerd omdat dit enorme voordelen op zou leveren. Deed het dat? Bedrijven werden rijker, maar de bevolking die aanvankelijk 54% van het BNP verdiende krijgt nu nog maar 45% van het BNP. Dat wil zeggen dat de stijging van het BNP niet bij de bevolking terecht is gekomen. Was dat ook niet de bedoeling? Dan was het beter geweest dat te vertellen ipv ons met verhaaltjes om de oren te slaan dat we er met z’n allen zo op vooruit zouden gaan.
Wat we merken is dat er veel energie en geld besteedt wordt om de euro stabiel te houden. Deden we dat bij de gulden ook? Waar de rekening voor dit al neergelegd wordt laat zich raden. Voorlopig lijkt het landen die de euro niet hebben ingevoerd beter te gaan dan landen die dat wel deden.

3)We zouden meer moeten inzetten op groene energie, zonnepanelen bv. Dan is het volstrekt tegenstrijdig om ons op te zadelen met hogere kosten voor Chinese zonnepanelen.

4)Bij de laatste verkiezingen stemde men op de VVD om geen PvdA te krijgen, daar tegenover stemde men op de PvdA om geen VVD te krijgen. Ziehier het resultaat.

5)Men is het erover eens dat banken te groot zijn en dat dat een gevaar is. Resultaat na al die jaren is dat kleintjes weg zijn en de groten nog groter.

6)Aanpak Vogelaarwijken heeft geresulteerd in daling van de buurtparticipatie, volgens het SCP,  in de Vogelaarwijken, met name in de vier grote steden.

Dan nog een losse flodder:

Is het niet merkwaardig dat een politicus die heeft bewezen onmachtig te zijn de eenheid in eigen land te bewerkstelligen, nu president is van de EU?

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in algemeen, economie, politiek, Uncategorized, VK-bloggers en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op Tegendeel

 1. Aad Verbaast zegt:

  Hayek niet gelezen wat (naar ik begrijp) een gemis in de opvoeding is. In 1945 wist hij het al!

  Als je dit allemaal zo even op een rijtje ziet dan zou je toch haast gaan denken dat onder de dekmantel “democratie” er van alles wordt bekokstoofd in het kader van “hou jij ze dom, dan hou ik ze arm”.

  • blutch1 zegt:

   Nee, het werkt als volgt: er wordt een maatregel genomen. De voorstanders denken: dat is dan geregeld en doen vervolgens niets meer. De tegenstanders stellen alles in het werk om de maatregel te omzeilen. En dat lukt, individuen zijn veel slimmer dan de compromiszoekende volksvertegenwoordigers. Uiteindelijk effect, ook wel secundair effect genoemd, het tegendeel is bereikt van wat beoogd werd.
   Overigens heb ik, om jouw opvoeding aan te vullen, dat linkje naar Hayek erbij gezet. 😉

   • Aad Verbaast zegt:

    Volksvertegenwoordigers noemen dat “beleid maken” om vervolgens achterover te gaan hangen. Tegenstanders kunnen zich een hoop moeite besparen door te proberen dat te omzeilen. Zelden wordt iets geïmplementeerd. Da’s veelal ook maar goed omdat over dat beleid niet goed is nagedacht.
    Zo blijft het een “zootje”.

    • blutch1 zegt:

     Ik ken anders een hoop beleid dat wel geïmplementeerd wordt. Wat ik bv niet snap, als je een onderbroek wilt kopen stap je toch geen boekwinkel binnen? Als je niet wilt dat er gerookt wordt stap je toch ook geen café binnen waar dat wel gebeurt (stickertje op het raam). Als je dorst hebt en je wilt niet roken stap je een café binnen waar niet gerookt wordt (stickertje op het raam). Zo simpel kan het zijn. Als ik tegen de islam ben protesteer ik toch ook niet tegen een boekwinkel waar islamitische boeken verkocht worden? Of zou ik dat wel moeten doen? Ik ben tegen uitlaatgassen. Zullen we alle wegen uitlaatgasvrij maken? Ik stop ermee. Iedereen moet maar doen wat hij niet laten kan, maar hinder mij er niet mee. Ik verbied mijzelf dan ook plaatsen op te zoeken waarvan ik bij voorbaat weet dat ik gehinderd wordt. Hoewel, verbieden is een groot woord, ik heb er gewoon geen zin in.
     Ik heb nog een laars voor je, dan kun je daar de onwelgevallige regels aan lappen. Wil je liever de rechter of de linker. Ik houd zelf de andere.

 2. King Billy zegt:

  Waarom het fundamenteel fout gaat is, omdat alle energie en tijd aan symptoombestrijding wordt besteed op basis van wankele legitieme fundamenten, welke geen draagkracht vinden op een solide ondergrond. Getuige de noodzaak om keer op keer verdragen juridisch tot op het uiterste op te rekken, zonodig zelfs te verbreken of varianten daarop te enten. Een opgetuigde kerstboom die langzamerhand niet meer zichtbaar is dankzij –en bezwijkt onder het gewicht van kerstballen en lichtjes, die af en toe een beetje flikkeren.
  Een tweesporenbeleid had erger kunnen voorkomen. Enerzijds inzetten op structurele herziening van de achterhaalde Verdragen van Rome en Lissabon met parallel symptoombestrijding die inpasbaar is voor alle lidstaten. Voor beide kwesties speelt het ‚tijdsargument‘. Ook op de huidige wijze ligt een jarenlange politieke eurocrisis in het verschiet.

  Nu wordt de huidige politieke eurocrisis misbruikt om EU-burgers elementaire zaken door hun strot te drukken, die haaks staan op wat sinds 1945 opnieuw is opgebouwd.
  Tekenend voor de door politici geforceerde situatie, die inderdaad kan leiden tot het krasse tegendeel van wat oorspronkelijk wird beoogd: vrede. Economisch is reeds sprake van een oorlog in de EU. De €Uconomische Burgeroorlog.

  26 juli 2012: Barroso is voor de eerste keer sinds 2009 in Athene om zijn bezorgdheid te uiten over het niet nakomen van Griekse verplichtingen. “Deliver!, deliver!, deliver!”, zegt hij. Draghi en Lagarde tegelijkertijd in Londen. Draghi helpt Barrosoh een handje. “Barroso (EU bestuurder!) bailed out“, concludeert The Guardian. Barroso kann zijn handen in onschuld wassen…
  http://www.theguardian.com/business/2012/jul/26/eurozone-crisis-greece-bailout-barroso
  He (Draghi) starts by telling his audience that:
  “The euro is like a bumblebee – it shouldn’t fly, but it does. But now the bumblebee is struggling to fly as well as it used to, so people wonder if something has changed in the wind. And it has – the financial crisis has struck.”
  So, Draghi adds:
  “The euro needs to change into a real bee, and it will.”
  By this, he means that the eurozone needs to fix the divergences across the region, and deliver “more Europe”, not less.
  “Within our mandate, the ECB is ready to do whatever it takes to preserve the euro. And believe me, it will be enough. There are short term challenges, to say the least.”
  ______________________________________________
  “Whatever it takes to preserve the euro”…….

  Helaas zijn de Europese verkiezingen nog steeds op een onveranderde, false leest geschoeid.
  Hayek kann in zoverre gelijk krijgen, dat EU burgers zich inderdaad genoodzaakt voelen om het heft en intiatief in eigen handen te nemen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s