Nederland afvalputje?

Nederland handelsland. Het schijnt iets om trots op te zijn, tenminste zo wordt ons dat verteld. Maar is dat ook zo. Handel bevordert de economie. maar handel heeft ook wel eens oogkleppen op voor de ethische kant. Dat zou niet zo erg zijn als die ethische kant beschermd zou worden door regels. Gebeurt dat ook? Daar mag flink aan getwijfeld worden.
Op de visafslag wordt nog steeds vis doorgedraaid om de prijs op niveau te houden.
Doordraaien schol
Nu mag er verontwaardiging zijn over het weggooien van voedsel door consumenten, maar hier wordt voedsel weggegooid alleen om economische redenen. Gelukkig worden er maatregelen getroffen om bijvangst te beperken door dit verplicht aan te landen, maar niemand zegt dat het vervolgens niet wordt doorgedraaid. HANDEL

Dioxinepaling.

Toen in 2007 een verhoogd gehalte aan dioxine in sommige paling werd aangetroffen werd er niets gedaan. Dit betrof vooral paling uit de Biesbosch. Pas in 2011 werd door Bleker het voornemen geuit hieraan iets te doen. HANDEL
dioxinepaling
Afijn, u weet hoe het met Bleker is afgelopen.
In Frankrijk daarentegen werd in 2009 toen in 2 departementen een verhoogd dioxinegehalte in de paling werd aangetroffen direct een verbod ingesteld op vangst, vervoer en verkoop van paling in die gebieden. Kijk, zo kan het ook.
Charente
dioxine et PCB

Neonicotinoiden

Wat betreft de toepassing van neonicotinoiden in de landbouw hebben Frankrijk en Duitsland al een verbod ingesteld, Nederland moet gedwongen worden door de EU.
neonicotinoiden
Het onvolprezen instituut Wageningen was van mening dat deze stoffen niet verantwoordelijk waren voor de bijensterfte, ondanks dat ze er geen onderzoek naar hadden gedaan. HANDEL
Zembla 2011
De moord op de honingbij II

Zo hebben we in het verleden ook al het krachtdadige optreden van de overheid bij de Q-koorts kunnen waarnemen.
Q-koorts

Is de fixatie op extremisten in het buitenland een afleidingsmanoeuvre om binnenlandse problemen te verhullen?
Feit is dat de overheid flinke steken laat vallen als het de eigen bevolking betreft.
Trots op de handel?

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in algemeen, economie, politiek, VK-bloggers en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Nederland afvalputje?

 1. Aad Verbaast zegt:

  “VOC mentaliteit” is niet uit te bannen. En wordt er menig oogje dicht geknepen. Zeker als er liberalen aan het bewind zijn. Die geloven nog nog steeds in dat soort van vrije markt waar belemmeringen (ook van ethische aard) in hun ogen beslommeringen zijn.

  • blutch1 zegt:

   Het zijn niet speciaal de liberalen, deels speelde dit in 2009, CDA prominent aanwezig.Maar de steeds weerkerende mantra dat we een handelsnatie zijn, breekt me op. Dozen schuiven zullen ze bedoelen. Rotterdam in en via oa de Betuweroute er weer uit. Chinezen hebben al een groot deel van de faciliteiten in handen dus de winst daarvan komt niet in Nederland terecht. We hebben behalve een paar goede bedrijven zoals ASML weinig echt producerende industrie. Maar wat me het meest steekt zijn de omstandigheden waarin mensen komen te verkeren door de overheid.
   Stukje over de dijkversterking in Noord-Holland gelezen? Het nieuwe gebouw van het Hoogheemraadschap is veilig, maar bewoners hebben een dijk voor hun neus gekregen. En, o ja, chocolaatjes als balsem op de wonde.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s