De Euro

Natuurlijk was het een fout de Euro in te voeren zonder gelijkwaardigheid van individuele staten. Een even grote fout was de ECB de regie te laten voeren over de Euro. Een eenvoudige uitleg kan op de volgende video bekeken worden:
“De eurocrisis”
Dit heeft dus niets te maken met de internationale kredietcrisis die van een geheel andere orde is. Zie hiervoor deze video:
Kredietcrisis
Het moge duidelijk zijn dat er sprake is van twee onderscheiden problemen. Dat ze samenvallen is niet meer dan dat de kredietcrisis de eurocrisis sneller aan de oppervlakte heeft gebracht.
Maar het vermengen van beide en daarmee oplossingen aandragen voor de kredietcrisis terwijl de eurocrisis beoogd wordt maakt het nodeloos ingewikkeld en ook fout.
Ongelijk bekennen is voor iedereen moeilijk, maar in het bijzonder voor politici.
Dat we nog maar lang mogen genieten van de politieke missers.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in algemeen, economie, politiek, VK-bloggers en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

11 reacties op De Euro

 1. Aad Verbaast zegt:

  Naar mijn gevoel is nog niet eens zozeer de euro de bron van alle kwaad. Het is per slot van rekening maar een muntje.
  Waar het faliekant mis ging is, is dat in een onbegrijpelijke euroforie jan en alleman maar is toegelaten tot een dergelijke muntunie. Om de chaos nog groter te maken was er ook nog eens niet nagedacht over de voorwaarden en regels.
  Nu heeft die Euro alle kenmerken van een gebakken peer.

 2. @Blutch1
  Ze zijn toch verweven met elkaar, zie het blog dat je zelf een like gegeven hebt: http://moneycrisis.wordpress.com/2012/05/09/het-grote-geld-bedrog/

  • blutch1 zegt:

   Bovenop de fundamentele fouten komen ook nog eens de haaien die er een slaatje uit slaan. Ik zeg ook niet dat ze niet verweven zijn, maar het ene probleem oplossen met een drogreden voor het andere probleem helpt ons niet verder, maar trekt ons dieper in de put.
   Kijk hier ook eens naar:

 3. Mario8282 zegt:

  De Euro is een Federal Reserve Note (Dollar) in vermomming, een (nog) goed verhuld uitbuitmiddel en kredietverkoopvehikel. Door de Euro is de Eurozone economie een zeepbel geworden en een monetaire kolonie van de Fed. Lieden als Draghi, Trichet, Knot dienen berecht te worden voor nationaal en Europees verraad.

  http://www.geennieuws.com/2013/01/de-eurozone-monetaire-kolonie-van-de-federale-reserv/

  • blutch1 zegt:

   Het is onzin. De FED kan nl alleen dollars maken en geen euro’s. Als er geld naar Europa vloeit dan zijn het dollars, maar daar kun je in Europa geen belastingen mee betalen. Op een zeker moment zullen die dollars er weer uit moeten. Zolang anderen dollars accepteren kan dat. Kijk eens naar China dat in een recordtempo zijn dollars aan het uitgeven is in vrijwel alle contintenten.
   Ik zou willen dat je mijn twee links in het artikel volledig gezien hebt en ook begrepen.

 4. @ blutch1
  Gezien, een oud verhaal over sociaaldemocratie. Het gaat op als er voldoende politici zijn die dat integer in stand weten te houden. Maar wij zitten hier met gehaaide christendemocraten in allerlei partijverbanden en nauwelijks meer een sociaaldemocraat enz. De verwevenheid van foute politici met de foute financiele wereld zie ik dan ook nog niet zo snel democratisch opgelost worden.

  • blutch1 zegt:

   Dat is zo. Maar om een probleem aan te pakken zul je eerst de oorzaken helder moeten hebben. Dan kun je aan oplossingen werken. Daar heb je mensen voor nodig die ook echt oplossingen willen. Zoals het er nu voor staat, hebben we de oorzaken niet helder en ook de mensen niet die het willen oplossen.

   • De oorzaak zou weleens kunnen zitten in de ambities. Die kloppen niet. Bovendien als ze wel kloppen dan wordt het tegendeel bereikt. Zoals de ambitie om de overheidsuitgaven te verminderen. Die zijn juist toegenomen.

 5. Arjan Fernhout zegt:

  @Blutch1
  Deze hobby van jou heb ik nooit begrepen. Ik hoef niet in het touw te klimmen, want @artafterallart legt helder uit dat die verwevenheid er wel degelijk is. Dat ligt aan de funeste deregulering van de financiële sector. Met wat Heiner Flassbeck stelt – die volg ik al jaren; vnl. via therealnews.com – is m.i. niets mis en met dat eenvoudige Am.fimpje ook niet, maar daar kun je toch niet uit halen dat eurocrisis en financiële crisis niet verweven zijn? Waarom vond je dat Simon Wren-Lewis het goed uitlegde?
  The Euro: an alternative moral tale
  http://mainlymacro.blogspot.co.uk/2012/06/euro-alternative-moral-tale.html

  @Aad Verbaast noemt de euro een eenvoudig muntje, maar via Wren-Lewis kom je uit bij Ewald Engelen die de euro de kroon noemt op de fatale ontwikkeling van het kapitalisme van de laatste 30 jaar. In feite is er meer Europa nodig om dit Europa te veranderen. De enige manier om winstmaximalisatie van multinationals en banken tegen te gaan. In plaats daarvan tekende diezelfde Engelen voor een initiatief van nationalist Thierry Baudet – die is nog niet droog achter zijn oren – om dat tegen te gaan. In navolging van David Cameron waarvan ik begin dit jaar al stelde dat het een loopjongen van bankiers is zoals eind vorige week bleek. Gooi het allemaal maar in mijn pet.

  • blutch1 zegt:

   Waar heb ik gezegd dat beide niet verweven zijn? Ik stel alleen dat er twee problemen zijn en die lopen door elkaar. Je kunt twee oplossingen bedenken: – Europa wordt volledig één met overal dezelfde regels en belastingen, -Europa wordt weer het samenwerkingsverband van voor de Euro zonder de Euro. Helaas, meer smaken zijn er niet. Dat lost de Eurocrisis op. Wat betreft de kredietcrisis is er nog een lange weg te gaan. Ik vrees dat die niet op te lossen is zonder dat de stenen uit de straat gaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s