Waarom de euro?

Eerder schreef ik een blog over de euro. Wel vragen, maar geen antwoord.
https://blutch1.wordpress.com/2012/11/25/waarom/#comment-689

Misschien is het volgende een antwoord:

Ik heb zo langzamerhand ook overwogen of de euro misschien ingevoerd zou zijn als tegenwicht tegen de Amerikanen die manipuleren met de dollar. Die hebben nl na de afschaffing van de binding met goud een munt in handen waarmee ze de hele wereld in bedwang houden ten faveure van zichzelf. Aangezien alle olie verhandeld werd in dollars hadden zij de wereldhegemonie. Met de euro kan dat langzamerhand doorbroken worden. Dat zou ook een heel ander licht werpen op de kredietcrisis die, zoals bekend, in de VS begon. Maar Europa schijnt daar meer last van te hebben dan de VS, tenminste wat banken en grote bedrijven betreft.
Als dat waar is, is er een geheel ander spel aan de hand dan ik eerst dacht.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in algemeen, economie, politiek, VK-bloggers en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

21 reacties op Waarom de euro?

 1. King Billy zegt:

  Voor Franse politici was de invoering van de euro niet alleen een middel om een groter Duitsland onder controle te houden. Dat was tenminste een achterliggende gedachte. Maar met de euro zien de Fransen, die een bloedhekel hebben aan de Angelsaksische Engelsen met hun Pond en de aan de Amerikanen met de Dollar, een kans om op het internationale toneel, weer een rol van betekenis te kunnen spelen. De laatste was tanende, de Force de Frappe in stand houden was om politieke en financiele redenen onhoudbaar., dus er moets iets anders komen. Fransen waren immer grootmeesters in het politiseren van geld via banken en de financiele markten. Met de Franse Franc was dit niet meer mogelijk.
  En met het eurosysteem valt door de financiele markten meer te speculeren en te verdienen, dan aan allerlei andere muntsoorten, die het tegen de dollar altijd zouden afleggen.
  Met de euro kon vervolgens niet alleen een enorme luchtbel worden opgebpuwd, maar werd daardoor ook Europa onder controle gehouden.

  • blutch1 zegt:

   Dat verklaart wel waarom Frankrijk dat deed, Duitsland moest wel ivm de hereniging, maar als de andere landen dat ook wisten, waarom hebben die dan meegedaan? Steunen van Frankrijk onwaarschijnlijk. Bang voor Duitsland onlogisch, want dat zou weer groter worden na hereniging. Blijft over de verdedigingswal tov de VS.

   • King Billy zegt:

    Zonder een gemeenschappelijke munt geen politieke unie. De euro moest verbinden. Ontving daarvoor de Karel de Grote prijs uit Aken. Echter, intern werd het tegendeel bereikt. De euro werkt als een katalysator voor nog meer interne versplintering en tegenstellingen. De gelegenheid maakt de dief. Niet alleen financieel, maar ook politiek werd en wordt de euro gekaapt om Brusselse hegemonie te bewerkstelligen. Dat is een onnatuurlijk proces, waarin burgers zich niet zomaar laten voegen.

    • blutch1 zegt:

     Ik vraag me af of die politieke unie het doel was. Daarmee zouden individuele landen veel van hun autonomie kwijtraken. Dat Brussel dat prachtig vindt is logisch, maar Brussel wordt gestuurd door de individuele landen. Brussel heeft de euro niet ingevoerd, dat hebben de landen zelf gedaan. Ik denk dat de kreet “de euro moest verbinden” een reclameslogan is. De euro was goed voor banken en multinationals en dat is nog steeds zo. Overigens hebben die het meeste baat bij een wereldmunt. Maar als je de ellendige gevolgen van de euro ziet moet je er toch niet aan denken wat een wereldmunt kan veroorzaken.

 2. Arjan Fernhout zegt:

  @Blutch & King. Mijn scheermes van Ockham mogen jullie wel lenen. de euro is een expressie van uit de hand gelopen kapitalisme. Nee, ik wijs niet op de funeste de-regulering van de financiële sector, maar ik geloof gewoon niet dat marktefficiëntie buiten een ‘lokale markt’ resultaten oplevert. Hoe groot die markt is weet ik niet, maar Inter-regionaal kan (in diversiteit) een gemeenschappelijke munt van waarde zijn, op voorwaarde dat er geen ‘centralisme’ kan ontstaan zoals die nu vnl. wordt uitgeoefend door bankiers. Whodunnit – gedachten heb ik ook, maar in ‘De geboorte van de biopolitiek’ van Michel Foucault ben ik net begonnen. N.b M.F.: ‘Wij worden allen [mentaal – A.F.] geregeerd.’ @King Billy wees daar al op: Kluger Hans.

  • blutch1 zegt:

   De “whodunnit” vind ik niet zo interessant, maar “whydiditheydoit” des te interessanter.
   Misschien dat je via de eerste bij de tweede komt, maar gaat hier op: follow-the-money of look-for-the-woman? Ockham zou de eerste prefereren denk ik.

   • Arjan Fernhout zegt:

    De vraag die Foucault zich ‘en public’ stelde – en dat was een publiek bij het College de France; zalen aan elkaar gerijgt met altijd 500 man; F. beklaagde zich erover en begon soms ’s ochtends heel vroeg; to no avail. – was: ‘Waarom ordo-liberalisme?’ (bovenop liberalisme – A.F.) Het ‘regelen van vrijheid’ als idee was er al vóór de Vietnam-oorlog, waarbij de VS de goudstandaard losliet omdat men niet meer aan de betalingsbalans kon voldoen. Daarna uitte zich het imperialisme zich via de petro-dollar. Daarbij hoorde een centraal opgelegde bestuurstechniek: neoconservatisme/liberalisme. In hoeverre verschilde ‘holenmens’ Ronald Reagan met de zeer slimme Deng Xiaoping in de effectuering van hun beleid: niets. De uiterst naïve Amerikanen snappen nog steeds niet hoeveel ‘vrijheid’ ze door Reagan/Clinton ontnomen is. Chinezen hebben meer vrijheid omdat het ‘systeem’ dat vereist. Follow-the-money is meer iets van een elite die backstage zaken naar hun hand zetten via dat centralisme via volksleiders. Dat is gevaarlijk. Maar ik zie niet in waarom, wat qua constructie neergelegd is in de euro, niet op hetzelfde centralisme is gebaseerd. Anders dan als gedachte constructie tegen de dollar richt het zich intern. Dat ‘regelen van vrijheid’ – verplicht vrijwilligerswerk; participatie-maatschappij, VVD’ers die stellen dat zij het zich ‘niet kunnen permitteren’ om mensen achter de geraniums – is slechts het beetje zichtbare deel over hoe men via bestuurstechnieken probeert mensen ‘intern’ te regelen: google ‘governmentality.’

    Wat is ‘gevaarlijk?’ Daar waar in reactiedraden vaak staat: nee, het is geen kapitalisme, het is socialisme! of EUSSR! wordt gevoelsmatig misschien iets begrepen, maar wat m.i. dreigt is globaal feodalisme via ongeremde geldstromen waarvan de effecten daarvan alleen nog door ‘experts’ begrepen worden. Sorry dat ik geen antwoord heb op jouw ‘if .. than’ vraag waar je iets mee wilt oplossen. Dat is geen onwil, maar ik denk dat de zaken de laatste 30 jaar gewoon veel chaotischer verlopen zijn dan in jouw vraag past. Bovenstaande mijnerzijds is ook maar een schema. Misschien is er een tweede crisis nodig. Van de eerste hebben we niets geleerd.

    • blutch1 zegt:

     Ik denk dat men gedacht heeft onder druk van de euro de staten te dwingen gelijkvormiger te worden. Men heeft geen rekening gehouden met de tussentijds optredende kredietcrisis. Die heeft, al dan niet moedwillig veroorzaakt, het tijdspad van de eurodwang in een versnelling gebracht die nog maar slecht in de hand kan worden gehouden. Men maakt nog steeds geen onderscheid tussen de inherente europroblemen en de kredietcrisis. Beide vereisen verschillende oplossingen. Men is bezig de schuldenproblematiek onder controle te krijgen, hetgeen typisch iets is van de kredietcrisis en laat de europroblemen gewoon bestaan. Men stuurt wel geld naar landen die failliet dreigen te gaan om de euro te redden, maar dat verspreidt de kredietcrisis en werkt juist de eurocrisis in de hand. Mi is alleen het loslaten van 1 rente voor allemaal het begin van de weg naar evenwicht.

 3. Aad Verbaast zegt:

  Laat ik dan maar wat tegenwicht geven. VS: 350 mln mensen: 1 munt. China: 1 + miljard mensen: 1 munt. India: 1+miljard mensen: 1 munt.
  En Europa met ongeveer 500 mln mensen een stuk of 25 verschillende munten? Dat schiet niet op.
  Niet het hebben van 1 munt is het probleem. Al die ‘ego’s’ van de onderscheidenlijke landen binnen Europa is het probleem. Dát schiet niet op.

  • blutch1 zegt:

   @Aad, niet met je eens. De discrepantie tussen de landen wat betreft productiviteit en de ECB-rente die voor allen gelijk is heeft het eurosysteem doen ontsporen. Met meerdere munten zou er op een aantal plekken devaluatie zijn opgetreden. Ook zou de rente zich vanzelf hebben kunnen aanpassen binnen het eurosysteem. Maar omdat devaluatie niet mogelijk is en de rente vaststaat is er geen uitweg. Dan vloeit geld niet vanzelf naar de plaats met de hoogste rente, maar naar de plaats met het minste risico.
   Dus moet het geld daarheen gestuurd worden. En dat is wat nu gebeurt.
   De eis dat de ECB 2% inflatie moet nastreven in alle landen met 1 munt en dezelfde rente is een onmogelijke opgave. Wiskundig zou ik het zo voorstellen: je hebt een + en een = en er moet 2 uitkomen. Dan mogen landen hun getalletje (x) bv productiviteit, erin gooien en mag jij met 1 enkel getal voor alle landen cq sommetjes er 2 uit laten komen.
   x + ECB-getal = 2.

  • blutch1 zegt:

   @Aad, waarom denk je dat sommige regio’s eigen betaalmiddelen invoeren? Om de handel vooral lokaal te houden. Dan blijft het geld meer circuleren binnen de gemeenschap. Totaal neemt het aantal muntjes dus juist toe. En dat is niet omdat het fiatgeld zoveel vertrouwen inboezemt.

 4. King Billy zegt:

  Het monetaire eurosysteem is een politiek project.systeem De resultante van politieke onderhandelingen,- compromissen dus- uiteideindelijk vastgelegd in het later door de politiek opgerekte Verdrag van Maastricht. De euro was geen doel op zich, slechts een middel uitvloeiend in de economische en monetaire politiek van de EU, om een politiek doel te verwezenlijken: oorspronkelijk de vervolmaking van de binnenmarkt van de EU.
  Terzijde, maar als machtssymptoom relevant in de wereld van de mondiale geo-geldpolitiek. Als resultaat van de invoering van de euro is de europese burger geconverteerd in de Europese CDS-burger, die garant staat voor de kosten van het redden van het politieke geldsyteem, banken, failliete staten en ondersteunen van oplopende staatsschulden in het eurosysteem. Over het momenteel niet opportune Fiscale Pact wordt door de politiek gezwegen. Deze kwestie gaat echter weer oplaaien.. En dankzij de euro is de CDS-burger opgezadeld met Zuid-europese clientele politiek, ongehoorde corruptie, enzovoorts. Met de invoering van de euro werden Berlusconi, Griekse reders en Russische rekeninghouders op Cyprus ieders probleem in de Eurozone. Inspraak over besteding van deze´reddingseuro’s is op Europees niveau nauwelijks iets geregeld.
  Dat met de euro politiek bedreven wordt, zoals de Amerikanen met hun dollar doen, is voor piggyback-riding politici die geen maat kunnen houden, controle hadden moeten regelen en van monetaire (zelf)discipline geen weet willen hebben, is mooi meegenomen. Ontwikkelingshulp in de vorm van leningen aan Egypte worden niet op basis van Zloty’s, Leien Kronen of Engelse Ponden verrekend met lokale valuta. En de begroting voor de gehele Europese Unie wordt in euro’s opgemaakt. Over de rol van de financiele markten, hun bankiers en handelaars nog gezwegen.

  Maar er is ook een positief signaal voor de opmars van de euro in de geopolitiek, waar de EU steeds nadrukkelijker een woordje mee wil spreken. In de binnenlanden van Vietnam willen zelfs al nietsvermoedende en onwetende bewoners hun Dongen het liefst wisselen tegen “German dollars”.
  Hoezo nog terug naar het roodroze biljet van 25 gulden onder de hoede van DNB?

  • blutch1 zegt:

   @King Billy, eens. Politici zijn niet te vertrouwen als het om geld gaat, daarom is dat ook in handen van bankiers gegeven. Jammer genoeg zijn die ook niet te vertrouwen.
   “I don’t care who makes the laws as long as I control the money”

 5. King Billy zegt:

  @Aad Verbaast. Beiden schieten niet op. De euro niet met18 lidstaten in de EU, en de EU niet met 28 lidstaten. Dat is niet opgelost met één muntsysteem voor de hele EU. Zou bijna denken dat je naar een baantje in Brussel solliciteert..
  Bovendien gaat de vergelijking met de VS mank. De deelstaat Texas hoeft niet bij te springen om de tekorten van de deelstaat California op te lossen. Bovendien wordt via de FED jaarlijks de rekening tussen de nationale banken van de deelstaten opgemaakt. En afgerekend. EenTarget2 systeem zoals het hoort in een Transferunie. Ook lenen deelstaten tegen verschillende rente’s en kunnen niet terugvallen op de FED. Zoals in Europa wel het geval is en van alles van stal wordt gehaald bij de ECB, het EFSM, het ESM, de EIB, welke geld verstrekken tegen rente’s die uitnodigen om nog meer te lenen, looptijden te verlengen en hervormingen op de lange baan te schuiven. Ooit gehoord dat het IMF insprong om de deelstaat California te redden van een naderende ondergang?
  Hoe de Chinezen het doen, weet ik niet, maar die hebben een soort van Centraal Comité, een variant van een ‘Sovjet’, dat van alles, waaronder de economie, het monetair beleid en de wetgeving schijnen te regelen.
  Wat de euro betreft, misschien ook daar ‘Diversity in Unity’? De euro de ruimte geven om te ademen en uit z’n strakke jasje halen? Gecontroleerde regionale deflatie met een verrekensysteem à la FED, bail-outs uitfaséren. De corrigerende werking daarvan maakt op termijn de landen en de regeringen die nu met moeite het hoofd boven water houden en op de financiele markten hoge rente’s betalen om hun staatsschulden te herfinancieren -aflossen is er nauwelijks bij- aantrekkelijker om weer te investeren tegen dalende rentepercentages met vooruitzichten op werkgelegenheid en meer sociale welzijn voor de lokale bevolking. Of blijven al die superlanglopende leningen tegen superlage rentepercentages, uiteindelijk gefourneerd door de rijkere CDS-burgers en de geldpersen van de ECB voldoende bijdragen om de boel op Europese schaal draaiende te houden?

  Het begrip ‘Credit Default Swap-burger’ als ‘Betaler of Last Resort’ is overigens ontsproten aan het brein van Hans Werner Sinn.

  En de EU als supra-nationaal instituut? Referenda en een nieuw Verdrag van Lissabon zijn onvermijdelijk. De politieke struisvogels die daarvoor hun kop in het zand steken, herken je aan hun kont en hebben een schop daartegen nodig om ze weer aan het lopen te krijgen om te voorkomen dat ze worden afgeschoten door het ontevreden en hongerige volk.

 6. Aad Verbaast zegt:

  @Blutch1: je hebt wel gelijk in ieder geval voor een deel. Maar om nog maar even op mijn stoel te blijven zitten: als je argumenten de euro niet in te voeren echt overtuigend zouden zijn waarom splitsen bijvoorbeeld de VS en China dan niet hun munten in respectievelijk 50 onderscheidenlijke munten en (ik weet niet hoeveel) onderscheidenlijke munten in China?
  Daar hoor je nooit iets over.

  @King Billy: ook weer waar. Dat leidt naar de conclusie dat het niet zozeer een euro probleem is maar dat de invoering daarvan niet goed doordacht is. Ik dacht overigens dat “men” (vriend en vijand) deze mening inmiddels ook wel deelt.

 7. blutch1 zegt:

  @Aad, in de VS is er één politiek en één belastingsysteem evenals in China. Dat is wel een fors verschil met Europa. Zie ook wat King Billy (1:12) heeft geschreven en AF (9:48).

 8. King Billy zegt:

  Nix tegen het Amerikaanse systeem van belastingheffing. Een federale tax over inkomen en vermogen, daarnaast grote autonomie voor deelstaten om op andere wijze centen te vergaren. De federale staat verdeelt dit geld weer over Amerika om haar centrale taken te laten functioneren. Extreem voorbeeld een spiksplinternieuw spionagecentrum in the middle of nowhere. Om zoiets in in de EU of Euroland te realiseren, -de rollen van de lidstaten en de EU worden in feite omgedraaid- moet het Verdrag van Lissabon worden aangepast en het bestuursapparaat van de EU worden hervormd. Da’s nog een lange, lange weg te gaan. Tussenoplossingen waar Monti momenteel onderzoek naar doet, zullen op een onherroepelijjk ‘Nee’ stuiten.

  Wacht maar af, er komt als tussenoplossing bijvoorbeeld ‘clout financing’ voor burgers en pensioenfondsen. Een soort verlokkelijk Zilvervloot programma dat eurobonds gaat opkopen zodat alles een beetje veranderd kan worden om bij hetzelfde te blijven: voornamelijk schulden herfinancieren omdat het ESM en de ECB en de opleving van de kwetsbare economie niet toereikend zijn. Alleen Frankrijk en Italie, die beiden nog moeten beginnen met structurele hervormingen, samen goed voor 40% van het BBP in Euroland hebben samen een schuld van 4000 miljard. Griekenland is daarbij vergeleken een peuleschilletje. Na de Europese verkiezingen staat deze problematiek weer volop op de agenda. Nu is de prioriteit met het oog op de Europese verkiezingen Zwitserland, Putin en populistische partijen bashen. Een welkome afleiding.
  A.s. zaterdag de G20. Ben benieuwd hoe dáár over de EU wordt gedacht.

 9. King Billy zegt:

  Zo werkt ’t dan: hevelen via de achterdeur met attractieve parttime toezichtbaantjes: ESM zet een dochter op, die weer dochters mag opzetten. Let op: “to facilitate private participation“ (eurobonds) omdat het ESM zelf niet als bank mag fungeren en het zogenaamde “Recapitalisation Program“ voor banken gelimiteerd is tot 50 miljard.
  “The ESM shall, for the purpose of implementing financial assistance in the form of direct recapitalization of institutions and to facilitate private participation, establish a subsidiary as an entity of public international law (‘Subsidiary’), fully owned by the ESM as the only shareholder,” the document said.
  The subsidiary may set up sub-entities “for the purpose of implementing financial assistance in the form of direct recapitalization of institutions”, it said.
  http://www.reuters.com/article/2013/06/05/us-eurozone-recapitalisation-esm-idUSBRE9541HL20130605

 10. Rob Alberts zegt:

  Welke munt dan ook, ik wil er graag een aantal van bezitten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s