Europese verkiezingen

Er is al veel over gezegd, vooral dat het ondoorzichtig is. Maar wie de moeite neemt om één artikeltje in Le Monde te lezen en de slag om Europa te zien is volledig op de hoogte hoe het werkt. Dat het beter kan is waar, maar wat moet er dan beter. Om te beginnen is het ridicuul dat er bij Europese verkiezingen gestemd moet worden op landelijke partijen. U moet toch ook bij Tweede Kamer verkiezingen niet stemmen op “Lokaal Belang”, maar op landelijke partijen. Dus eerst vorming van Europese partijen. Vervolgens dienen politici zich op te stellen als vertegenwoordigers van het volk. De situatie die ontstond na het referendum over het verdrag van Lissabon was niet de schuld van Europa, maar van de Nederlandse politici ic Balkenende, die de uitslag van het referendum aan hun laars lapten.  Het is dus onterecht dit Europa te verwijten.

Gehersenspoeld als wij worden door onze eigen politici die bij successen deze voor zichzelf opeisen en bij minder welgevallige uitkomsten Brussel de schuld geven, zouden wij onze eigen politici het meest moeten wantrouwen. Kent u bv de dioxinerichtlijn? Daar staat een maximum aan dioxine in die in voedingsmiddelen mag voorkomen willen deze geschikt zijn voor consumptie. Bij een verhoogd dioxinegehalte in paling werd in Frankrijk de vangst, het vervoer en de de verkoop van paling verboden in de regio waar dat verhoogde gehalte was vastgesteld, totdat het gehalte weer aan de norm voldeed. Wat gebeurde er in Nederland bij een 6-voudige overschrijding van die limiet? Helemaal niets. Toenmalig verantwoordelijk minister: Verburgh.

Dus als u klachten heeft leg die dan ook neer waar ze thuishoren.

U vindt de Euro een miskleun? Ik ook. Maar Nederlandse politici stonden er zelf bij en hebben Nederland daaraan overgeleverd.

Moet u gaan stemmen? Nee, dat hoeft niet, maar laat het niet afhangen van uw onbegrip van hoe Europa werkt. Uiteindelijk zou Europa wel eens beter voor u kunnen zijn dan de Nederlandse regering.

 

 

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in algemeen, economie en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op Europese verkiezingen

 1. King Billy zegt:

  Europese democratie? Raad van regeringsleiders en de Europese Commissie hebben zich nogal wat toege-eigend, afgezien van de kromme stemmingsprocedures voor het EP. Ook de Europese Commissie schroomt niet haar territorium stapje voor stapje uit te breiden. Misschien toch maar een nieuw Verdrag van Lissabon, want dit verdrag stoot tegen de grenzen van wat in een normale democratie de gewoonste zaak van de wereld is.

  Maar @Blutch1, het zijn inderdaad de nationale parlementen en regeringsleiders die dit laten gebeuren op tal van terreinen, omdat er goede, aanwijsbare redenen zijn om intenties van partners te wantrouwen. Niet bepaald een goed huwelijk, daar komen meestal geen brave kindertjes van.
  Een bewijs daarvoor is de angst voor een ‘constitutionele’ crisis omdat aan de bepalingen omtrent de benoeming(!?) van de Voorzitter van het Europees Parlement om politieke redenen uitonderhandeld moet worden op het niveau van regeringsleiders, niet kan worden voldaan.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Treaty_of_Lisbon#Defined_policy_areas
  http://en.wikipedia.org/wiki/Consultation_procedure#Consultation_procedure

 2. Aad Verbaast zegt:

  Je scoort een aantal terechte punten hier. Ook wel enkele kanttekeningen daarbij, maar ja dat kan altijd.
  Landelijke kandidaten vs Europese kandidaten. Zit natuurlijk wel wat in. Maar ja, de gemiddelde Nederlandse kiezer kent de Nederlandse kandidaten niet eens. En stemt dus maar op een partij. Kan je verwachten dat ze al die Europese partijen een gefundeerde keuze maken?

  == Uiteindelijk zou Europa wel eens beter voor u kunnen zijn dan de Nederlandse regering. ==
  Gezien de puinhoop die ze er hier van maken, zou je inderdaad haast willen maken om de besluitvorming (soevereiniteit) vooral ergens anders neer te leggen dan hier. Maar ja, blijft een dilemma. Is kiezen dan gereduceerd tot “de minst slechte”?
  Ik kies dus dan maar niet. Om meerdere redenen. Dit is er een van. Niet de belangrijkste overigens.

 3. piterfries zegt:

  Blutch, als je dezelfde bent als bij VK, er zijn de nodige waanideeën.
  Brussel wist heel goed van de negatieve uitslag van de enige drie referenda in 2005 over de zogenaamde grondwet.
  Brussel wist dus ook dat de handtekeningen van Frankrijk, Nederland en Ierland onrechtmatig waren, daarmee is heel Brussel onrechtmatig.

  Dan de euro, die drukte Frankrijk door, Kohl werd gechanteerd, als hij O Duitsland er bij wilde moest hij de euro slikken, ondanks dat zijn economen hem uitlegden dat die euro niet kon werken.
  Welke duistere machinaties hier precies werkten weet ik niet, misschien dezelfde die nu Merkel blind Obama doet volgen.

  Dat de EU een ramp is voor werkloosheid en sociaal beleid is moet ondertussen duidelijk zijn.
  Verheugend is wat ik net hoorde bij RT, en NOS.
  Dat is dat de sancties die Obama wil, namens de VS neocons, van ons, niet werken.
  Nederlandse bedrijven negeren de oproep van Obama een handelsconferentie in Rusland te negeren.

  Brussel is verworden tot de handlanger van de VS.
  Misschien komt daar dezer dagen een einde aan.

  • blutch1 zegt:

   Er is slechts één meestal niet genoemd voordeel aan de euro. Dat is om tegenwicht te bieden aan het Amerikaanse overwicht met de dollar. De euro is veel minder te sturen door Amerikaanse speculaties dan de aparte munten waren. Ze proberen het nog steeds, maar de macht van de dollar is tanende. Waarom zijn ze zo fel op Poetin, omdat ook hij olie en gas wil verhandelen zonder van de dollar gebruik te maken. Wie waren de vorigen die dat probeerden? Kaddafi en Saddam Hoessein.
   En dat TTIP moet er niet komen.

   • piterfries zegt:

    Het omgekeerde lijkt me veel meer waar.
    Achttien afzonderlijke Europese munten zijn veel lastiger te beinvloeden dan één.
    Draghi werkte bij Goldman Sachs.

    • blutch1 zegt:

     Wie zou er dan in individuele landen gezegd hebben dat er alles gedaan zou worden om de munt te redden zoals Draghi deed? Zag jij Wellink al zo’n uitspraak doen?
     Vergeet ook niet dat de euro nu ook als reservemunt gebruikt wordt ten koste van de dollar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s