Waarom kachelt Europa achteruit ?

Het leek zo’n goed idee, allemaal samen voor een veilig en voorspoed brengend werelddeel.

Er ging echter iets mis, maar wat dan ?

Om te beginnen zagen we in Nederland jarenlang hetzelfde, bij een impopulaire maatregel schoven onze politici die in de schoenen van Brussel. Bij meer aanvaardbare maatregelen was het hun eigen verdienste. Zo creëerde men een gevoel dat de eigen regering toch het best voor de eigen bevolking kon opkomen. Dit speelde natuurlijk niet alleen in Nederland. De toon voor nationalisme was gezet. Dat werd nog bevorderd door het voortdurend geklaag over luie Grieken, luie Italianen en Spanjaarden. Daarbij kwamen de bedreigers van onze werkgelegenheid uit het voormalig Oostblok. Dat we zelf een waterhoofd aan financiële instellingen hadden waardoor we bijna omvielen werd vergeten.  Nederland wordt voortdurend door Brussel op de vingers getikt wegens het niet implementeren van regels. Bij enig onderzoek blijken die regels vnl te gaan over bescherming van de bevolking, zoals de stikstofrichtlijn, de ammoniakuitstoot, het fijnstof. Een puur Nederlands schandaal over de hoge dioxineconcentratie in paling werd nooit aangepakt. In Frankrijk, waar ook paling met een te hoge dioxineconcentratie werd aangetroffen werd de vangst, het vervoer en de verkoop in de betroffen gebieden direct verboden en pas weer toegestaan toen de concentratie weer onder het toegestane niveau kwam. De bestrijding van de Q-koorts heeft ook te wensen overgelaten. De problemen in Griekenland waren zeer welkom om de aandacht af te leiden van de problemen die na 2008  hun intrede deden en die nog steeds niet opgelost zijn. Sommigen dachten wel na en probeerden oplossingen aan te dragen zoals Urgenda, Ons Geld, Stichting Full Reserve, de acteursgroep die “Door de bank genomen” speelde en nog vele anderen. Dat zou een bedreiging kunnen worden voor onze politici. Een oude truc werd uit de kast gehaald, verdeel en heers. De ouderen zouden zich alle voordelen hebben toegeëigend en de jongeren in de kou laten staan, de migranten zouden onze banen inpikken, Islamieten waren eigenlijk nooit geïntegreerd. Zo werden verschillende bevolkingsgroepen tegen elkaar opgezet.  Hiervan krijgt meestal Wilders de schuld, maar de overigen doen hier net zo hard aan mee. Intussen moeten mensen die werkloos zijn meer hun best doen om aan het werk te komen en worden miljoenen uitgegeven aan reïntegratieprojecten, controle en allerlei stimulerende maatregelen om te laten zien dat de overheid zijn best doet. Maar aan de andere kant vergroten veel maatregelen het arbeidspotentieel, zoals de verhoging van de AOW-leeftijd, het herkeuren van Wajongers, terwijl de enige manier om de economie te stimuleren vergroting van de koopkracht is. Die neemt alleen toe als er spanning op de arbeidsmarkt komt zodat salarissen omhoog gaan en juist dat wordt tegengewerkt. Ook flexibilisering bevordert slechts het ruilen van de een voor de ander, meestal goedkoper en daardoor koopkracht ondermijnend.

Dat Griekenland zucht onder een enorme schuldenlast komt niet zozeer door hun verkwisting als wel door het redden van West-Europese banken. Niet meer dan 20% van de leningen is naar de Griekse overheid gegaan, de rest ging linea recta naar terug naar banken. De voorwaarde tot privatisatie van staatseigendommen op het laagste punt van de markt is een fout die nooit meer hersteld kan worden.

We klagen nu over de stakingsbereidheid van de Fransen, maar die zien waarschijnlijk wat wij nog steeds niet zien, de ondermijning van de arbeidsmarkt en dan voornamelijk het lage en middenniveau.

Zoals het in Nederland gaat gaat het ook in andere landen, men geeft elkaar de schuld en krijgt een hekel aan elkaar.

Zolang wij nog steeds instituten als het IMF, de Wereldbank en de ECB omarmen zal het ons, de bevolking, niet beter gaan. Als u er anders over denkt komt u maar met argumenten.

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in algemeen, economie, politiek, Uncategorized, VK-bloggers. Bookmark de permalink .

8 reacties op Waarom kachelt Europa achteruit ?

 1. Aad Verbaast zegt:

  Je moet toch een halfgare idioot zijn als je nog de ambitie hebt om met enig optimisme aan deze waslijst van ellende te willen werken als politicus.
  Dat blijkt dan ook. Ik kan me veelal niet aan de indruk onttrekken dat het halfgare idioten zijn.
  Nog erger: heel gaar.

  • blutch1 zegt:

   Het lijkt me meer een zaak van vaststellen wat je als politicus wel kunt en niet kunt. Als de politiek iets niet kan laten ze er dan ook vanaf blijven. Als je iets wel kunt denk er dan eerst over na wat het probleem is, waardoor het komt en misschien kun je dat dan verhelpen. Het bieden van oplossingen voor problemen die niet bestaan valt daar niet onder. Ook uitgaan van valse premissen helpt de zaak niet verder. Denken dat het ingewikkeld is leidt alleen maar tot oplossingen die niemand begrijpt, niemand controleert of het wel het gewenste effect heeft en dus verspilling van belastinggeld is.

 2. jelle vd wal zegt:

  Omdat Brussel het instrument is voor VS ambities. Dat is ook hier het geld de baas te laten zijn, en eerst Rusland, dan China onderwerpen.

 3. Arjan Fernhout zegt:

  Bij dit soort stukken heb ik een automatische reflex ontwikkeld die zich uit in een klaagzang over iets wat verloren is gegaan of dreigt te gaan.. Vervang ´meinen Jesum´ door ´mein Europa´.

  (mocht iemand op rare ideeen komen: nee, ik verwijt joden niets)

 4. Arjan Fernhout zegt:

  Hier nog een goed stukje burgerjounalistiek met cijfers en statistiken die kloppen:
  http://sargasso.nl/de-eurocrisis-in-getallen-deel-1-stagnatie-door-de-euro/

  • blutch1 zegt:

   Ja, dat is een interessant stuk. Flassbeck heeft ook een deel uitgelegd. Ik heb gepoogd een aantal argumenten aan te dragen om niet alleen te laten zien dat het niet werkt, maar ook hoe het publiek misleid wordt en alleen daarom al een flinke kloof ontstaat tussen het publiek en politici. Economisch deugt er geen draad van het IMF en Brussel, daar ga ik niet eens meer verder op in. Maar gevolg van deze doordrukpolitiek is dat we nu een steeds slechtere relatie met Rusland krijgen onder invloed van de “vriendjes in de VS”.
   Aandacht afleiden van interne problemen door een vijand buiten het eigen gebied te creëren is al zo oud als de weg naar Rome, maar desondanks maakt men steeds dezelfde fout.

 5. Filip zegt:

  Opgelegde rechten en plichten binnen een groep kunnen alleen maar ontstaan van zodra de natiestaat bestaat. Vandaar de inspanningen van groeperingen zoals IS tegenwoordig. Ze gebruiken de technieken van het nationalisme om uiteindelijk tot een eigen staat te komen. Het goedkope nationalisme wordt echter ook gebruikt bij ons om mensen te verdelen.
  Nationalisme is de goedkoopste trots omdat je er zelf (individueel) niets voor moet hebben verwezenlijkt. Je behoort door je geboorte tot een bepaalde wel afgelijnde groep en dat is voldoende.
  Daarom is het ook veel moeilijker om mensen te overtuigen liberaal, socialist, ecologist etc… te worden want daarvoor moet je argumentatie aanvoeren.
  Ben je begaan met het milieu dan zal het voor ecologisten makkelijker zijn om je tot hun ideologie te bekennen dan voor bvb liberalen.
  Ben je bijvoorbeeld een Nederlander dan volstaat het daarop te wijzen om je in het nationalistische kamp te laten belanden.
  Je mag als Nederlander Nederland niet in een slecht daglicht stellen, hup Holland hup want wat is Nederland, dat zijn de Nederlanders.
  Doe je het toch dan ben je een slechte Nederlander, een slechte burger, een nestbevuiler en een te wantrouwen individu.
  Een Belgisch nationalisme kan daarom bijvoorbeeld niet tot ontwikkeling komen omdat Belg zijn niet in een netjes afgelijnde groep onder te verdelen valt.
  Je moet cultureel zowel de Latijnse als Germaanse cultuur in je willen dragen, open staan voor meertaligheid en diversiteit.
  De Belgitude bestaat er in een kosmopolitische houding aan te nemen.
  Dat vraagt weliswaar enige moeite. Misschien wel de grootste moeite die je dezer dagen van mensen kan vragen.
  We zien dat (omfloerste) nationalistische beleidsvoerders steeds meer kiezen voor een beleid waarin men op zichzelf terugplooit, de eigen bevolking moet terug meer homogeen worden.
  De verschillen met de ander worden uitvergroot, als afwijkend en als zijnde negatief voorgesteld.
  België en alles wat symbool staat voor België belichaamt dit kosmopolisme, brengt het in de praktijk. Samen divers mogen zijn ipv samen nationalist moeten zijn als het ware…
  Dat doet België al bijna tweehonderd jaar. Het is daarmee een doorn in het oog van allen die garen spinnen uit de verdeeldheid der volkeren.
  Deze Belgitude moet uit de wereld verbannen worden om te bewijzen dat kosmopolisme onwerkbaar is, dat het een naïeve droom is.
  Het kleine België doen barsten is dé grote uitdaging voor hen. Belgie als proeflabo om het Europese project uit elkaar te doen spatten.

 6. blutch1 zegt:

  Dank voor uw reactie. Toch is België niet de enige met een diverse bevolking. In Nederland wordt een deel van de bevolking boos als men het Holland noemt. Friezen en Limburgers verstaan elkaar niet en de Twenten verstaan deze beiden weer niet. Echt nationalisme ontbreekt ook in Nederland, buiten enkele populisten die er de nadruk op leggen. Máxima had gelijk, De Nederlander bestaat niet. Daarbij is het voor de hand liggend om de bevolking te beoordelen op hun leiders cq politici, maar in de praktijk lijkt de bevolking meer tot kosmopolisme bereid dan hun leiders die er belang bij hebben de verdeling in stand te houden. En ter geruststelling, België bestaat uit Belgen, of Walen en Vlamingen zo u wilt en misschien ook een groot deel Vlalen en Walingen, niet uit hun politici.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s